Vodeći čovek Formule 1 Berni Eklston smatra da je tim Meklarena jedini kriv za neuspeh Luisa Hamiltona na poslednjoj trci u Brazilu, na kojoj je Britanac ostao bez šampionskog pehara.
– Šef Meklarena Ron Denis poklonio je titulu Kimiju Raikonenu. Ne znam zbog čega je odlučio da promeni Hamiltonovu strategiju i da ga tri puta pozove na pit-stop.

Vodeći čovek Formule 1 Berni Eklston smatra da je tim Meklarena jedini kriv za neuspeh Luisa Hamiltona na poslednjoj trci u Brazilu, na kojoj je Britanac ostao bez šampionskog pehara.
– Šef Meklarena Ron Denis poklonio je titulu Kimiju Raikonenu. Ne znam zbog čega je odlučio da promeni Hamiltonovu strategiju i da ga tri puta pozove na pit-stop. Siguran sam da je to bila ključna greška – izjavio je 76-godišnji Eklston.
Denis je više puta ponovio da je dodatnim pit-stopom želeo da se Hamilton s lakšim bolidom i novim gumama vrati u vrh, umesto da ostane na 19. mestu na koje je pao posle problema s menjačem.

Raspored trka za 2008

Australija (Melburn) – 16. mart, Malezija (Sepang) – 23. mart, Bahrein (Šakir) – 6. april, Španija (Barselona) – 27. april, Turska (Istanbul) – 11. maj, Monako (Monte Karlo) – 25. maj, Kanada (Montreal) – 8. jun, Francuska (Manji-Kur) – 22. jun,V. Britanija (Silverstoun) – 6. jul, Nemačka (Hokenhajm) – 20. jul, Mađarska (Hungaroring) – 3. avgust, Evropa (Valensija) – 24. avgust, Belgija (Spa) – 7. septembar, Italija (Monca) – 14. septembar, Singapur (Singapur) – 28. septembar, Japan (Fudži Spidvej) – 12.oktobar, Kina (Šangaj) – 19. oktobar, Brazil (Interlagos) – 2. novembar

– Nije mi jasna Denisova računica. Luis je prvo izgubio 29 sekundi zbog zaglavljenog menjača, a onda i dodatnih 25 za odlazak u boks. Koliko je dobio s novom strategijom? Ni stotinku. Danas bi bio šampion da nije poslušao „smešnog“ Denisa – rekao je Eklston.
Prvi čovek Formule 1 ne krije da šampion Raikonen nije po njegovom ukusu.
– Luis je fantastičnom debitantskom sezonom probudio Formulu 1. Međutim, Raikonen je osvojio titulu. Nemam ništa protiv, ali bih voleo da Finac malo više govori za medije – poručio je Eklston.
Trostruki šampion Niki Lauda takođe smatra da je šef Meklarena napravio početničku grešku.
– Denis kaže da je trećim pit-stopom „zaradio“ 10 sekundi za Hamiltona. Kako to da Luis onda nije završio kao peti, već je bio sedmi… – pita se Lauda.
Posle završetka poslednje ovosezonske trke vožene za VN Brazila, napravljen je i raspored trka za narednu sezonu. Cirkus Formule 1 će od naredne godine „posećivati“ i Valensiju, gde će od 2008. biti vožena VN Evrope.
To je, uz debi dugo najavljivane noćne trke u Singapuru 28. septembra, jedina izmena u kalendaru najpopularnijeg automobilskog takmičenja, koji je FIA usvojila u četvrtak u Parizu. Nemački Nirburgring je tako, nedugo posle penzionisanja Mihaela Šumahera, nestao sa mape domaćina trka Formule 1.
VN Evrope seli se u Španiju, gde je ovaj sport u ekspanziji od pojave Fernanda Alonsa. Trka za VN Nemačke ostaje u Hokenhajmu, a Španije u Barseloni. Ulaskom Singapura, šampionat Formule 1 produžen je na 18 trka. Sezona počinje 16. marta 2008. u Melburnu, a završava se, kao i ove godine, na pisti Interlagos u Brazilu, 2. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari