Vladimir Micov: Treba otkazati sva takmičenja 1Foto: EPA-EFE/ MATTEO BAZZI

Mogao je „na delu“ da se uveri u svu opasnost korona virusa; nažalost, bio je i svedok sumanute odluke Evrolige da se u povoju epidemije u Italiji, tačnije Milanu i Lombardiji, odigra meč između Armanija i Reala pred praznim tribinama i da posle toga razmišlja da li je odigran duel kumovao tome da se recimo Trej Tompkins, košarkaš Madriđana, zarazi korona virusom.

Vladimir Micov je iz svog stana u Milanu, slušao i gledao kako se iz dana u dan nestvarno povećavaju brojke zaraženih, nažalost i preminulih u Lombardiji.

Jedan od nosilaca igre Armanija, sa vrhunskom klupskom karijerom, zajedno sa saigračem Nemanjom Nedovićem odlučio da se vrati kući, kada su se uslovi za to stekli.

–  Kod kuće sam, doduše van Beograda, imam vikendicu na nekih pola sata od grada i tu sa porodicom provodim vreme. Oko kuće uvek ima nekih poslova, dvorište nam puno znači kako zbog dece, tako i meni sa profesionalne strane – objasnio je Micov svoju svakodnevicu od kada se vratio u Srbiju, ističući da se u Milanu situacija ni za promil nije promenila.

– I dalje su svi kod svojih kuća, kretanje je ograničeno: isključivo do prodavnice ili apoteke. Nažalost situacija je i dalje teška, brojevi koji se pojavljuju svakodnevno su zaista neverovatni. Možda je manji broj umrlih, ali je onih koji su zaraženi i dalje izuzetno veliki.

Micov je konstantno u kontaktu sa svojim saigračima; često je i ranije isticao koliko je privilegovan time što je vlasnik kluba Đorđo Armani, koji je u najtežim trenucima po italijanski narod još od Drugog svetskog rata, pokazao veliku humanost.

– Svi mi smo izuzetno zahvalni našem vlasniku: gospodin Đorđo Armani je od početka epidemije izuzetno uključen u plan pomoći obolelima i medicinskim radnicima i ustanovama u Italiji. Na startu je donirao 1,4 miliona evra, zatim dva miliona i ko zna još koliko nezvanično. Svoje brojne fabrike širom sveta je tako preuredio, promenio im namenu i osposobio da proizvode ono što je za ljude najneophodnije u ovim teškim vremenima. Sa njegove strane, klub je dobio neverovatnu podršku. Njegova je ideja bila da  budemo isplaćeni u potpunosti, u okviru takmičarske 2019/20. Ipak, mi smo kao ekipa, sa stručnim štabom rešili da se odreknemo jednog dela plate za mesece april, maj i jun – dakle nekih milion evra. Ta sredstva će klub, gotovo izvesno, proslediti bolnicama u Milanu…

Đorđo Armani je nedavno poručio, da bez obzira na izvesnu recesiju i tešku ekonomsku situaciju u Evropi u nastupajućem periodu, klub u narednoj sezoni neće imati manji budžet u odnosu na takmičarsku 2019/20 (31 milion evra).

– Neki vremenski interval od dve ili tri godine biće neophodan kako bi se klubovi finansijski konsolidovali, barem većina njih. Armani ima sreće da je gazda čovek koji obožava košarku i ulaže velika sredstva, iako, nažalost, rezultatski ekipa ne uspeva da isprati njegova velika ulaganja. Naravno, fantastična je stvar što ćemo i za narednu sezonu, uprkos pandemiji i nadolazećoj ekonomskoj krizi, imati budžet nalik ovosezonskom. Zaista nisam siguran da li će i koji još evroligaški klub imati takvu privilegiju u narednoj takmičarskoj godini – smatra Micov.

U Italiji su gotovo svi klubovi Serije A podigli ruke da se takmičarska 2019/20. poništi.

– Mislim da se u Italiji, generalno kada su sportska takmičenja u pitanju, čeka odluka koju bi Vlada trebalo da donese. Ukoliko izvršna vlast preseče i reši da poništi sva takmičenja u kalendarskoj 2019/20 onda će sva prvenstva dobiti novčanu pomoć; u suprotnom, ako bi se na takav potez odlučila Serija A u košarci, onda ne bi dobila nikakvu pomoć od italijanske Vlade. Prvobitno je trebalo da se nešto konkretnije zna 4. aprila; da bi datum kasnije bio pomeren za 13. Mi bismo svi voleli da se na terenu reši pitanje pobednika, ako se pogleda momenat u kojem je prekinuta Serija A – imalo je još puno da se igra u regularnom delu, plus plej-of- kaže Micov.

Poslednji predlozi rukovodilaca Evrolige za Micova potpuno su nejasni i neizvodljivi i direktno upereni protiv zdravlja samih košarkaša – najvažnijih protagonista.

– Evroliga bi prevashodno morala da pita nas košarkaše da li je i šta izvodljivo od tih predloga. Jedan od njih, da bi u jednom gradu i dve hale mogla da se organizuje završnica zaista deluje neverovatno. Zamislite samo jednu metropolu, koja je i sama bila pogođena korona virusom, da iz žarišnih područja ugosti najmanje 500 ljudi na malom prostoru. Koji bi to bio rizik za sve nas: učesnike, organizatore, a pritom bi se igralo pred praznim tribinama. Druga stvar: 75 odsto nas u ovom trenutku nalazi se u stanovima, bez dvorišta ili nekog većeg prostora na otvorenom. U mogućnosti smo da na malom prostoru radimo samo neke vežbice za održavanje tonusa mišića, što je neuporedivo sa timskim treninzima. U jeku pauze, koja će ko zna još koliko trajati, imati nakon toga samo dve nedelje priprema za ritam od tri utakmice nedeljno bilo bi neizdrživo i gotovo izvesno bi kulminiralo ozbiljnim povredama. Stava sam da bi sva takmičenja trebalo otkazati i tako omogućiti klubovima da barem pokušaju da se pripreme za narednu sezonu, koja će po svim aspektima biti izuzetno teška i neizvesna: budžeti, igrači, sponzorski ugovori, TV prava… – nedvosmislen je as Armanija.

Nastavak je neizvodljiv

Odluku Evrolige, utisak je, čekaju u ABA ligi, Endesa ligi, šampionatu Turske….

„Lično, trenutno ne vidim način kako bi pitanje šampiona moglo da se reši na terenu. U Italiji je situacija i dalje vrlo teška: alarmantno je u Španiji, Nemačkoj, Francuskoj, dok su SAD postale novo žarište pandemije. Veliki je broj američkih košarkaša koji nastupaju u Evropi, trenutno je većina njih kod svojih kuća. Obustavljen je avio-saobraćaj, tako da je teško uopšte zamisliti kada bi svi oni mogli da se vrati u svoje klubove. Tu je i obavezni karantin od najmanje 14 dana po povratku iz inostranstva“, pesimitičan je Micov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari