Tokom proteklog vikenda na stadionima širom Evrope igrana je nova runda kvalifikacionih mečeva za odlazak na EURO 2008, koji se sledeće godine održava u Austriji i Švajcarskoj, a po svemu sudeći, najzanimljivije je bilo u Danskoj, gde se u okviru grupe F igrao skandinavski derbi između selekcije domaćina i Švedske, ali i koji nije završen u regularnih 90 minuta zbog incidenta na samom kraju meča, posle kojeg je glavni arbitar Herbert Fandel 60 sekundi pre isteka utakmice obema ekipama pokazao put u svlačionicu.

Tokom proteklog vikenda na stadionima širom Evrope igrana je nova runda kvalifikacionih mečeva za odlazak na EURO 2008, koji se sledeće godine održava u Austriji i Švajcarskoj, a po svemu sudeći, najzanimljivije je bilo u Danskoj, gde se u okviru grupe F igrao skandinavski derbi između selekcije domaćina i Švedske, ali i koji nije završen u regularnih 90 minuta zbog incidenta na samom kraju meča, posle kojeg je glavni arbitar Herbert Fandel 60 sekundi pre isteka utakmice obema ekipama pokazao put u svlačionicu. Tada je na semaforu stajao rezultat 3:3 (Šveđani su inače imali prednost od čak 0:3). Međutim, u 89. minutu, nešto posle izjednačenja Danaca, domaći navijač je utrčao u teren i udario Fandela jer je ovaj dosudio jedanaesterac za goste i pokazao crveni karton Kristijanu Poulsenu. Glavni sudija je potom prekinuo meč, a krajnji rezultat znaće se tek pošto UEFA dobije izveštaj sa meča i obavi detaljnu istragu.
– Ovo je ozbiljna mrlja na reputaciji danskog fudbala. Iz poštovanja prema publici imali smo nisku ogradu između terena i igrališta, a ovo je cena rizika koji smo preuzeli – istakao je portaparol danskog fudbalskog saveza Lars Berent, koji je dodao da je navijač koji je utrčao na teren uhapšen i da će protiv njega biti pokrenut krivični postupak.
Inače, po završetku meča u okolini stadiona došlo je do tuče navijača, pa je policija morala da interveniše.
Španci, koji se takođe takmiče u ovoj grupi, i bez pola tima uspeli su da slave na gostovanju Estoniji i tako zadrže šanse za plasman na EP.
Lidersku poziciju u grupi A zadržala je reprezentacija Poljske koja je pobedila na gostovanju Azerbejdžanu. Poljaci su čitavih 60 minuta gubili sa 1:0, ali onda su se probudili i preokrenuli rezultat golovima Smolareka (63) i Kržinoveka (66,90). Važan trijumf ostavrili su i Portugalci, koji su savladali Belgiju i ostali na drugom mestu, ali uz isti skor kao i reprezentacija Srbije.
U derbiju grupe B Francuska je uspela da bez Anrija savlada Ukrajinu, koja je pak, igrala bez Ševčenka i tako se učvrstila na liderskoj poziciji, sa dva boda više od drugoplasiranih Italijana. Aktuelni svetski šampioni su savladali Farska Ostrva sa 2:1, a oba gola za azure postigao je Pipo Inzagi, koji je tako ponovio uspeh iz finala LŠ, kada je takođe dva puta bio strelac za svoj tim. Bosna i Hercegovina je nastavila da iznenađuje fudbalsku Evropu pošto je na Koševu uspela da savlada reprezentaciju Turske i tako sačuva šanse za plasman na EP. Inače, gosti su čak dva puta vodili, ali Bosanci su uvek stizali do izjednačenja, a pobednički gol za domaćina postigao je Ćustović u poslednjem minutu meča. BIH je sada treća, sa svega tri boda manje od Turske. Čelnu poziciju i dalje drže aktuelni prvaci Evrope Grci, koji su odneli pobedu nad Mađarima. Lidersko mesto u grupi E zadržali su i Hrvati, koji su slavili minimalan trijumf na gostovanju Estoniji.
Najubedljiviju pobedu u subotu ostvarili su Nemci, koji su pred svojim navijačima savladali nejaki San Marino sa 6:0. Zanimljivo je da „panceri“ prvih 45 minuta nisu nikako mogli da pronađu put do protivničke mreže, ali onda je to pošlo za rukom Kuranjiju, a potom su niz nastavili i ostali fudbaleri. Što se tiče grupe G, njen dosadašnji lider Holandija odmarala je u ovom kolu, zbog čega je i smenjena sa čelne pozicije. Naime, reprezentacija Rumunije je u Sloveniji bila bolja od „zmajčeka“ što joj je i donelo proboj na prvo mesto i sada ima isti skor kao i selekcija „lala“.
Naredni kvalifikacioni dueli zakazani su za 6. jun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari