Kako su utakmicama protiv Egipta u Vršcu i Novom Sadu „poništili“ startne poraze od Rusije, odbojkaši Srbije treći vikend Svetske lige dočekuju sa ambicijom da budu u plusu. Za protivnika izabranici Igora Kolakovića sada će imati Kubu, ekipu koja je po kvalitetu negde između prva dva rivala.

Kako su utakmicama protiv Egipta u Vršcu i Novom Sadu „poništili“ startne poraze od Rusije, odbojkaši Srbije treći vikend Svetske lige dočekuju sa ambicijom da budu u plusu. Za protivnika izabranici Igora Kolakovića sada će imati Kubu, ekipu koja je po kvalitetu negde između prva dva rivala. Pred ovaj dvomeč u Havani reprezentativci Srbije po sopstvenom priznanju nisu toliko opterećeni samim rivalom i njegovim kvalitetom, koliko nekim neizbežnim i pratećim okolnostima – vremenskom razlikom i „vrelom“ atmosferom koja je karakteristična za domaće navijače.
– Kuba je od Svetskog prvenstva bukvalno izgubila dva igrača – primača i korektora i uprkos tome i dalje su neugodna ekipa. Imaju mlad tim i kao i uvek igraju atraktivnu odbojku. Uvek je specifično gostovati na Kubi. Atmosfera u Havani je jedinstvena obzirom na to da igrate mečeve pred 20.000 domaćih navijača. Ipak, naši igrači ne smeju da se obaziru na to. Moramo da ih napadnemo servisom i neophodan nam je siguran blok. Treba pre svega da igramo našu igru. Protiv Egipta ekipa je pokazala potencijal. Ako greške svedemo na minimum možemo da se nadamo pozitivnom rezultatu – rekao je Andrija Gerić, koji je prošle nedelje „pojačao“ reprezentaciju.
Ipak sjajni bloker osim savetima, ni ovog vikenda na terenu neće moći da pomogne ekipi.
– Verujem u ovaj tim. Ima veliku želju da napreduje i to je najbitnije. Mislim da ću zaigrati za vikend posle ovog, kada Kuba bude nama dolazila u goste – ističe Gerić.
Jedan od najstandardnijih i najistaknutijih igrača u prethodne četiri utakmice u Svetskoj ligi, Nikola Kovačević smatra da bi dobar servis mogao da bude ključ uspeha na ovom gostovanju.
– Mene je servis služio na prethodnim mečevima, ali to nije dovoljno za uspeh. Protiv Kube moramo još bolje da igramo nego protiv Egipta. Prijem nam je trenutno najjače oružje, ukoliko zadržimo ovaj nivo i ako, kao što sam već rekao, budemo dobri na servisu, možemo da očekujemo najbolje – kaže Kovačević.
Njemu kao i većini igrača naše podmlađene selekcije ovo će biti prvo gostovanje na Kubi.
– Do sada sam slušao samo „legende“ o toj reprezentaciji, državi, Havani…Voleo bih da prvi odlazak na Kubu pamtim po lepom. Treba da reskiramo i odigramo hrabro. Veoma je pozitivno to što je ekipa pokazala jaku mentalnu snagu. I kada nam ne ide sve za rukom, ne padamo, već uporno nastavljamo dalje. Voleo bih da tu vrlinu demonstriramo i ovog vikenda – dodaje Kovačević.
Na Kubu odbojkaška selekcija Srbije krenula je rano jutros. U avionu za Havanu uz stručni štab, našla su se sledeća dvanaestorica – Petković, Perić, Kovačević, Nikić, Janić, Bjelica, Dukić, Stanković, Podraščanin, Starović, Bojović i libero Samardžić. Prva utakmica između Kube i Srbije igra se u subotu, po našem vremenu rano ujutru od 02.40 časova, a u istom terminu rivali će odmeriti snage i u nedelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari