U Kijev po pobedu, a ne na izlet 1Foto: Starsport

Bez timskog kvaliteta kalibra ekipa iz nekih prošlih sezona i pojedinaca vrhunske klase po međunarodnim standardima, bez suspendovanog mahera za prekide Zorana Tošića, punog stadiona i igre kao po loju, Partizanu je baš ove jeseni i to kolo pre završetka grupne faze nekog UEFA takmičenja (ovog puta Lige Evrope) pošlo za rukom ono što nije još od sezone 2004/2005 – da dočeka proleće van srpske Superlige.

I to je jedina stvar ili najvažnija činjenica koja će se pamtiti posle zlata vredne pobede nad Jang Bojsem (2:1) i (tek šestog u klupskoj istoriji) plasmana u nokaut fazu, a ne minoran broj šuteva u okvir gola za tih 90 minuta, čuvanje rezultata sa tri štopera i trojicom zadnjih veznih u završnici utakmice ili kraduckanje vremena izležavanjem na terenu posle faulova. Jednostavno, cilj opravdava sredstvo, a crno-beli su pošteno prešli granicu sopstvenih trenutnih limita, s dve pobede (Skenderbeg, JB), isto toliko remija (s istim rivalima) i samo jednim porazom u B grupi (Dinamo), čijih su prvih 45 minuta tako dobro odradili da su Kijevljane saterali u ćošak pre nego što su ih u nastavku pustili da odnesu sva tri boda iz Beograda. Što bi trebalo da im bude specijalan motiv u revanšu za dve nedelje, kada će se s Ukrajincima „tući“ za prvo mesto u konačnom poretku, čije bi osvajanje napravljeni podvig učinilo još većim.

– Svi zajedno smo ostvarili veliki uspeh. Partizan ne može ni ovde da se zaustavi, uvek ima maksimalne ambicije. Ovi momci su željni uspeha. Mašinu ćemo forsirati koliko možemo. Pokazali smo da smo ekipa. Kad nema Tošketa, pojavi se neki Mare, kad nema Tavambe, pojavi se neko treći. Raditi sa ovim momcima je prava milina, mislim da ova ekipa nema plafon. Mogu samo da napreduju. Iako rade u teškim uslovima, s previše tenzije, puno pritiska i potcenjivanja domaće lige, igrača i trenera. Kod nas su mnogo poznatiji ljudi oko klubova nego sami fudbaleri – smatra Miroslav Đukić, posle decenije čekanja ovog leta nagovoren da se vrati na trenersku klupu Parnog valjka najviše zbog rezultatskog iskoraka van granica zemlje.

– I u Kijevu idemo na pobedu, a ne na izlet. To je u krvnoj slici Partizana, pokušaćemo da osvojimo prvo mesto u grupi – najavljuje čovek koji je pre nekoliko godina i s velikom Valensijom prezimio u LE, a protiv Švajcaraca je odustao od omiljene formacije s jednim napadačem, pomerio Leandra Tavambu u špic, dao prednost junoši Danilu Pantiću umesto precenjenog Sejdube Sume i sa vremešnim znalcem Sašom Ilićem spustio zemlju na loptu u odlučujućim trenucima meča.

Strelac prvog gola Tavamba nastavio je ličnu seriju golova u domaćim mečevima grupne faze LE, ali i praksu davanja optimističkih prognoza.

– Od početka sam govorio da ova ekipa ima kvalitet, da nema limite i da će proći grupu. A sad smo u prilici i da budemo prvi. Naporan rad se uvek isplati i zato ćemo nastaviti marljivo da treniramo, a videćemo dokle do koje faze takmičenja će nas to odvesti – kaže robusni, ali tehnički dobar i vrlo pokretan Kamerunac, od čijih vazdušnih duela s čuvarima, distribucije lopte i šuteva mnogo toga zavisi u igri srpskog šampiona.

Milan, Lacio, Viljareal… prilično je potencijalnih protivnika iz pet najjačih evropskih liga na startu prolećnih eliminacija.

– Ne zanima nas ko će nam biti sledeći protivnik, jer želimo i tu fazu da prođemo. Pripremićemo se, ali ne zaboravite da imamo i Dinamo za prvo mesto. Videćemo šta će nam žreb doneti – hrabro je ambiciozan Tavamba.

I drugi golgeter protiv Švajcaraca Ognjen Ožegović podiže visoko lestvicu očekivanja u nastavku Lige Evrope.

– Voleo bih što jaču ekipu. Što atraktivnije, što zvučnije ime, da vidimo gde smo. Kad se pogleda broj naših evropskih mečeva mi smo neiskusna ekipa, ali smo pokazali da smo fajteri i da znamo da odigramo taktički. Jang Bojs je, ipak, lider u prvenstvu kakvo je švajcarsko. Tamo je ispred Bazela, a Bazel je pre neki dan dobio Mančester junajted – zaleće se napadač, koji je trzajem glavom presudio gostima iz Berna, ali pre i posle tog trenutka nije previše pokazao.

Pogotovo što je u ovom trenutku teško znati u kom sastavu će Parni valjak tog 15. februara dočekati prvu od dve bitke za Top 16, jer valja „preživeti“ prelazni rok pre toga, kao ni u kakvom će bodovnom odnosu sa vodećom Crvenom zvezdom otići na zimski raspust u njihovoj večitoj borbi za primat u nacionalnim okvirima, koja se reflektuje na učinak u Evropi i obrnuto.

Nekultura direktora Ilieva

Stara mudrost kaže „u dobru se ne ponesi, u zlu se ne ponizi“, a sportski direktor Ivica Iliev se u trenutku velikog slavlja bez mere i ukusa obrušio na sve kritičare, vređajući pravo drugih na različito mišljenje.

– Mi smo izgubili od Dinama iz Kijeva da bi se miševi pokazali, da bi svi nevernici pokazali ko su i šta su, oni koji pričaju da vole Partizan, a ustvari mrze i sebe i sve što je crno-belo… Nevernici jedni, verujte nama! Ja sam obećao i svako svoje obećanje ispunjavam… Sada su se pokazali oni koji su pričali „Đukiću, odlazi“, „Koji je ovo fudbal?“, „Sa ovakvom igrom nećete daleko“… Nismo daleko, ali ćemo tek daleko da odemo!“… Sa vama više nećemo da pričamo i nemate pravo da se javljate… – mladi funkcioner jeste osvojio duplu krunu prošle sezone, vratio trenera Đukića posle 10 godina i „pogodio“ nekoliko kapitalnih pojačanja, ali je zaboravio na obaveznu kulturu u javnim nastupima, čak i ako se reaguje na zlonamerne primedbe.

Superliga – 18. kolo

petak

Borac – Voždovac             17.00

subota

Bačka – Vojvodina            13.00

Mačva – Javor    13.00

Rad – Mladost    15.00

Radnik – Napredak           15.00

Radnički – Zemun             17.00

nedelja

Čukarički – Crvena zvezda             15.00

Partizan – Spartak             17.00

Tabela: Crvena zvezda 46, Partizan 42, Spartak 32, Voždovac 31, Vojvodina 31, Čukarički 31, Radnički 24, Napredak 23, Radnik 22, Mladost 20, Zemun 18, Mačva 16, Bačka 13, Javor 11, Rad 11, Borac 10. 

Prolaz, pare, skok na listi

Osim što su kolo pre kraja osigurali sebi još najmanje dve evropske utakmice na proleće crno-beli su za ova tri boda i plasman u sledeću rundu zaradili 1.160.000 evra (ukupno 5.360.000 ove sezone), uz mogućnost da se u kasu slije dodatnih 300.000 istih novčanica u slučaju vraćanja duga s kamatom Dinamu 7. decembra u Kijevu i osvajanja prvog mesta u grupi. Ova pobeda im je donela i skok od 11 mesta na rang listi Evropske fudbalske federacije, pa su sada 78. u UEFA klupskom poretku.

Uprava časti 200.000 evra

Uz bonus regulisan klupskim pravilnikom, po kojem ekipi i stručnom štabu ide polovina od UEFA nagrade za svaku pobedu u grupi (160.000 evra), Upravni odbor Partizana premiraće tvorce velikog uspeha s još 200.000 evra za prolaz u šesnaestinu finala.

Besplatno na Spartak

U znak zahvalnosti navijačima za besprekornu podršku u četvrtak uveče čelnici kluba odlučili su da ulazak na prvenstveni duel sa Spartakom bude besplatan. Meč se igra u nedelju, s početkom od 17.00, a crno-belima neće biti lako sa najmlađom ekipom Superlige iz Subotice, čije su partije i visoko treće mesto na tabeli najprijatnije iznenađenje ove sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari