U Parizu telo na još većem iskušenju 1EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Španski teniser Rafael Nadal doživeo je iznenađujući poraz od Denisa Šapovalova u trećem kolu Mastersa u Rimu. Poraz je utoliko čudniji jer je Nadal vodio sa 1:0 u setovima, ali je dozvolio da talentovani Kanađanin napravi totalni preokret u meču.

Ovo je sezona u kojoj Nadal još uvek nije uzeo nijedan trofej na njegovoj omiljenoj podlozi – šljaci, i ima samo još jedan turnir da to promeni, drugi grend slem u sezoni, Rolan Garos. Nakon pobede nad Gofanom na Mastersu u Madridu, novinari su primetili da se otežano kreće, ali je on rekao da je za njega to postalo uobičajeno stanje.

Imam hroničnu povredu za koju ne postoji terapija. To je deo mog života i to je negativna strana toga što ne mogu da završim meč ranije”, rekao je Nadal tada.

Ipak više od poraza od Alkaraza u Madridu, te Šapovalova u Rimu, brine njegova izjava da nije povređen već da živi sa povredom. Nadala već dugo muči povreda stopala, tačnije boluje od misteriozne Miler-Vajsove bolesti, a dijagnozu je saznao davne 2005. godine. Reč je o degenerativnom oboljenju koje napada kosti stopala. Ovo je retka bolest i za nju nema leka ni terapija.

Obično se razvija u detinjstvu, a moguće je primetiti je tek u kasnijoj fazi života. Manifestuje se deformacijom jedne od kostiju koja se nalazi u srednjem delu stopala, a koja je od suštinskog značaja za pokretljivost.

U javnosti se sad postavlja pitanje da li će Nadal biti spreman za Rolan Garos.

Prvi cilj mi je da treniram bez bolova, ali u Parizu ću imati svakog dana doktora uz sebe i mislim da mi on može mnogo pomoći”, istakao je Nadal.

Njega kroz karijeru nije mučilo samo stopalo. U finalu Indijan Velsa izgubio je od Tejlora Frica, a tokom meča se žalio da oseća jak bol u grudima, te da teško diše. Nakon dodatnih pregleda utvrđeno je da je došlo do preloma rebra.

Kada dišem, kada se krećem, kao da me igla iznutra probada sve vreme. Malo mi se zavrti u glavi jer je bolno. To je neka vrsta bola koji me mnogo ograničava. Ne radi se samo o bolu, ne osećam se baš dobro jer utiče na moje disanje. To je jače i od osećaja zbog poraza, poraz sam prihvatio i pre nego što se meč završio“, izjavio je Nadal posle Indijan Velsa.

Zbog toga nije igrao na Mastersu u Monte Karlu, kao ni na turniru u Barseloni, a cela njegova karijera je satkana od povreda i titula.

Pored povrede rebra i stopala popularni Španac je dosta patio i zbog povrede kolena. Što je posledica njegove agresivne igre i od toga će verovatno patiti dokle god bude profesionalno igrao tenis. Posebno kada igra na betonu njegova kolena trpe još veće opterećenje.

Zbog te povrede je u nekoliko navrata pravio duge pauze.

Poslednji put pre dve godine u Indijan Velsu kada je nakon pobede nad Karenom Hačanovim predao polufinalni susret Rodžeru Federeru i najavio da zbog povrede kolena neće nastupati u Majamiju, kao i da će se na teren vratiti tek u Monte Karlu.

Rolan Garos će biti poseban izazov, igra se na tri dobijena seta, a do finala treba odigrati čak šest mečeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari