Trener omladinske ekipe Zoran Pavlović, koji je na tu funkciju došao zimus (prethodno je dve godine vodio pionire i oni u tom periodu nisu znali za poraz) uveren je da se u skorijoj budućnosti Zvezdina škola, uz male korekcije, može vratiti na mesto koje zaslužuje kao deo najtrofejnijeg sportskog kolektiva na ovim prostorima.

Trener omladinske ekipe Zoran Pavlović, koji je na tu funkciju došao zimus (prethodno je dve godine vodio pionire i oni u tom periodu nisu znali za poraz) uveren je da se u skorijoj budućnosti Zvezdina škola, uz male korekcije, može vratiti na mesto koje zaslužuje kao deo najtrofejnijeg sportskog kolektiva na ovim prostorima.
– Kada sam preuzeo omladince zimus, njih četvorica su napustila klub (Savić, Perović, Miladinović, Nikolić), Malinić je priključen prvom timu, pa je trebalo vremena i za upoznavanje i za uigravanje. Oni su do sada pokazali pomak, ali vidi se da im nedostaje bar godina dana zajedničkog igranja. Veliki problem je što je svuda u Evropi generacija omladinaca godište 1989, a samo kod nas 1990. i tu se odmah vidi da im fali ta jedna godina, koja veoma znači da bi se uigrali i sazreli kao ekipa. Rešenje vidim u formiranju mladog tima. U svim velikim klubovima imate rezervne sastave u kojima igraju ovi dečaci od kojih se očekuje da budu oslonac kluba. Kada bismo i mi imali taj mladi tim ovi igrači bi imali mnogo više vremena, postojala bi ta kompaktnost i zrelost, samim tim bi došli i bolji rezultati. Veliki je problem kada vama nekoliko igrača ode u različite klubove na kaljenje, svaki trener ima svoju filozofiju, različito se radi, pa kada se vrate vi opet morate da ih uigravate.

Poziv za klince – ostvarite svoje snove

Škola fudbala Crvene zvezde sutra ujutru će na pomoćnom terenu iza severne tribine vršiti testiranje najtalentovanijih dečaka rođenih 1998, 1999. i 2000. godine u cilju pronalaženja novih fudbalskih zvezda. Selekciju će izvršiti jedan od najboljih „pronalazača talenata“ na ovim prostorima Tomislav Milićević, a osim sutra, testovi će biti vršeni i svake sledeće nedelje u istom terminu – od 10 časova.

Da li su Vama kao treneru prioritet pravilan razvoj mladog igrača ili rezultati?
– Pravilan razvoj i pravljenje igrača za prvi tim je prioritet. Rezultati jesu bitni i bilo bi savršeno kada bismo mogli da spojimo te dve stvari. Moramo im ugraditi mentalitet pobednika i izgraditi ih i kao ličnosti i kao igrače. Omladinska škola je baza svakog kluba i najpre se mora raditi na njenom poboljšanju kako bi se dobili kasniji rezultati. Nedostatak infrastrukture kod nas je bio i jeste najveći problem. Siguran sam da bi za 30 do 50 posto bilo bolje da imamo uslove za rad kakve zaslužujemo. Rezultatski jesmo imali dobru godinu, mlađe generacije su osvajale prva i druga mesta, kupove, ali definitivno se mora dosta ulagati u bazu da bi se kasnije dobili veći rezultati.
Kako sprečiti prerani odlazak mladih talenata?
– Sigurno ne možemo da im ponudimo uslove kao veliki evropski klubovi, ali moramo nešto da ponudimo. Ako bismo im omogućili bar približne uslove siguran sam da bi oni ostajali, a to bi bio boljitak i za klub i za njih same. Nešto se mora uraditi po tom pitanju, počev od kluba, preko same države.
Da li biste izdvojili nekog pojedinca od koga se može očekivati da u doglednoj budućnosti uđe u prvi tim i kasnije bude oslonac istog?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari