Utakmice koje će se pamtiti 1

Značaj duela, kvalitet klubova, igra, ambijent, rezultat, ovim ili nekim drugim redosledom ako je sve ili većina od navedenog ispunjeno dobijaju se utakmice koje se ne zaboravljaju tako lako.

Zastupljenošću brojnih novopazarskih ekipa u elitnim ligama Srbije publika u Pendiku i na Gradskom stadionu dobila je priliku da uživa u najkvalitetnijim utakmicama najpopularnijih sportova. Oni koji su odgledali kompletnu ovogodišnju ponudu malo je verovatno da će se složiti sa listom od pet utakmica koje svaki zaljubljenik u sport nije trebalo da propusti u prvoj polovini 2019. Jedini sa dve utakmice na top pet mesta je Klub malog fudbala Novi Pazar. Pozicija broj jedan trebalo bi da nije sporno.

1. KLS: 16. MART

NOVI PAZAR – DINAMIK 83:71

Retko se događa da u poslednjem kolu direktan duel dva kluba odluči kome pripada sve, a ko iz njega ne nosi ništa. U ili-ili utakmici pred 2.000 gledalaca u Pendiku, što prevazilazi kapacitet dvorane dva tima borili su se za drugo mesto u KLS i za jednu kartu koja vodi u ABA 2 ligu. Dodatni problem za Novi Pazar krio se u podatku da mu je nedovoljna bilo kakva pobeda, obzirom da ga je u regionalnu ligu vodio svaki trijumf izražen isključivo sa devet i više poena razlike. Buka u načičkanoj dvorani u koju i bukvalno igla nije mogla da padne nije delovala frustrirajuće na Beograđane kad se to najviše očekivalo, na početku utakmice. Dinamik je u jednom momentu druge četvrtine imao za duele iz serijala ,,biti ili ne biti“ veliku prednost (37:26). Brzo je Novi Pazar sredio redove i već u trećem minutu treće četvrtine rezultat je okrenut (43:42), onda je usledio još jedan pad, pa je naišla besprekorna završnica tog perioda i u sprintu fenomenalno odigrana kompletna poslednja četvrtina. Kada je poenima Nešovića na 7,07 minuta pre kraja prvi put dostignuta magična brojka devet, Popovićev sastav se ispod nje više nije spuštao. Neviđenom uspehu najveći doprinos dali su Marko Radonjić (25 poena i sedam skokova) i Nemanja Krstić (18 – osam skokova), ali i oni koji su samo jedanput uputili loptu prema obruču i pogodili, kao Asmir Numanović i Branimir Berbakov pogodivši za tri poena i Mladen Simeunović skokom u napadu iz kojeg je poentirao na manje od dva minuta pre završetka.

2. FUTSAL PRVA LIGA: 7. APRIL

NOVI PAZAR – EKONOMAC 8:3 (4:0)

Ne postoji ništa slađe od pobede nad nepobedivim. Šest godina ili 12 utakmica trajao je post Novog Pazara protiv „vanzemaljaca“ iz Kragujevca. Desetostruki (ove sezone osvojena je i 11. titula) šampion Srbije i osvajač četiri trofeja u Kupu konačno je oboren i to na neverovatan način. Triling nedodirljivih Brazilaca u sprezi sa najboljim domaćim igračima malog fudbala besomučno je ,,streljao“ po golu na kojem je Hot poput akrobate leteo iz jednog u drugi ugao, neki od tih projektila zaustavili bi se na prečki i stativi, ali sve to bilo je dovoljno za svega tri gola, odnosno jedan, pošto su dva postignuta onda kada je sve već bilo rešeno. Na drugoj strani, presing, presečene lopte, kratki dodiri i tačna dodavanja dovela su, Momčilovićevu alternaciju na golu Ekonomca, Antonića da uglavnom plivajući u prazno broji do osam. Ko je mogao i da pretpostavi da će uragan zvani Novi Pazar za samo 14 minuta četiri puta pogoditi mrežu, a da za to vreme njegova ostane netaknuta, iako je veći deo napada Kragujevčana u tom periodu tekao sa igračem više (izvučen golman s gola). Ekonomac je „demoliran“ na način na koji ga možda nikad i niko pre Novog Pazara nije pregazio. Jeste Novi Pazar dotukao sastav u kojem nisu bili Momčilović, Matijević, Rnić, Rakić i Sorokin, ali jeste brazilska trojka Igor, Tales i Ugo, što i praktično znači da ,,studenti“ nisu bili hendikepirani. Instituciju domaćeg futsala na kolena su bacili Eldin Redžović, Milan Mutavdžić, Mirza Hot, Elvedin Sadović, Ninoslav Aleksić, Dejan Jovanović, Mersid Radetinac, Ilhan Karišik… Tri gola postigao je kapiten Eldin Redžović, dva Ninoslav Aleksić, a po jedan Dejan Jovanović, Elvedin Sadović i golman Mirza Hot.

3. FUTSAL PRVA LIGA – PLEJ-OF: 8. JUN

NOVI PAZAR – EKONOMAC 5:3 (2:2)

Pobede preokretom rezultata ili posle sigurne prednosti jednog tima nisu retkost, u futsalu posebno. Međutim, pobediti favorita u duelu kad jedino trijumf vodi u nastavak serije za šampionsku titulu, nije čest slučaj. Poraz 3:0 u prvoj finalnoj utakmicu za titulu prvaka Srbije u Kragujevcu, u duelu u kojem je Ekonomac iskoristi najveći deo svojih prilika, a Novi Pazar niti jednu i vođstvo ,,studenata“ u drugom meču u Pendiku , već nakon 11 minuta 2:0, nije bacilo na kolena Novopazarce. To je utakmica koju bi trebalo unedogled da analiziraju treneri ekipa iz bilo kojih sportova, jer način na koji je Novi Pazar na kraju došao do pobede nije ništa drugo do zbir malih kockica koje su se uklopile taman kad je trebalo, a nijedna nije postavljena na pravo mesto slučajno. Najvažnija je bila prva koju je trener Marko Gavrilović izvadio pre početka utakmice i u centar postavio rezervnu. Iz najboljeg tima izostavio je reprezentativnog golmana Mirzu Hota, ispostaviće se ne zbog povrede ramena kako je saopšteno iz kluba, već zbog kršenja klupske discipline. U maniru velikog trenera Branka Stankovića sačuvao je sopstveni autoritet i sjajan ambijent u ekipi. Vratilo se i njemu i timu na najbolji mogući način, Admir Mujović je do povrede u 43. minutu bio fenomenalan između stativa, takav je bio i ,,nemirni“ Hot u trenucima odluke. Nije greška, dobro ste pročitali, utakmica je otišla u produžetke. Pre toga Novi Pazar je do kraja poluvremena preko Sadovića i Aleksića izjednačio (2:2), po isteku regularnog toka stigao je da golom Mutavdžića iz kaznenog udarca sa 6 metara da ponovo poravna rezultat (3:3). Zanimljivo je da je prvo izjednačenje stiglo samo 19 sekundi po promašenom kaznenom udarcu Aleksića sa 10 metara, isti igrač je iz mnogo teže pozicije pogodio. Karakter kakav je ispoljio Novi Pazar u tom meču je skoro nezabeležen u istoriji gradskog sporta. Posebna priča je način na koji su kapiten Redžović i Aleksić individualnim, odbrambeno – napadačkim potezima, odveli meč u majstoricu, a tamo su, to se već zna, odlučile neke druge stvari. Umesto da kvartet ponajboljih Novopazarca gricka i nagriza Ekonomac na parketu oni su grickali nokte na tribinama ,,Jezera“. Šteta, velika šteta.

4 . RUKOMET SUPERLIGA: 2. FEBRUAR

NOVI PAZAR – PARTIZAN 28:27 (13:14)

Bio je to retko viđen finiš jednog tima. Da ga nije bilo možda ne bi bilo ni plej-ofa s Novim Pazarom u njemu. Do 24. minuta Partizan je zaostajao, stizao i prelazio u vođstvo. Onda se isprsio, ali čar sporta je u tome da kad sve ukazuje da jedan tim više nema čemu da se nada tada krene po dobru. Šest minuta pre kraja Partizan se odvojio na izgledalo je nedostižnih 27:24. U tim momentima odbranu crno – belih poput tenka probijao je Savo Slavuljica. Sa dva uzastopna gola, pri čemu je poslednji postignut minut i po pre kraja, direktno je odlučio pobednika. Tim Novog Pazara činili su: Gemaljević (10 odbrana), Ćosović, Žujović, Ugljanin, Sefović, Crnovršanin, Mekić, Međedović 1, Rakić 4, Kaltak 7 (4), Mujčinović, Slavuljica 5, Šaponjić 5, Milošević 2, Maksić 3.

5. FUDBAL SRPSKA LIGA: 1. APRIL

JOŠANICA – TUTIN 1:1 (0:1)

Jedina utakmica na ovoj listi koja ne dolazi iz sastava elitnih liga, ali se zasluženo na njoj našla. Nije to bio bogzna koliko kvalitetan meč, ali je sadržajno imao sve što je potrebno da se ne zaboravi. Nikad dva kluba nisu imala kvalitetnije timove, nikad u jačoj ligi nisu bila u samom vrhu i nikad ozbiljniji kandidati za ulazak u Prvu ligu. Tutin je uoči derbija držao čelo tabele sa 36 bodova, Jošanica zaostajala tri boda na četvrtom mestu. Preko 2.000 gledalaca na Gradskom stadionu, navijači Tutina brojni na istočnoj tribini, simpatizeri Jošanice i fudbala na suprotnoj, napravili su dekor kakav se retko viđa i na superligaškim terenima. Na tribinama su mogli da se uoče mnogobrojni bivši igrači Novog Pazara, direktor Smedereva 1924 i bivši fudbaler OFK Beograda Zoran Lončar, trener Slobode iz Užica i nekada Novog Pazara Slobodan Dogandžić i ko zna još koliko njih koje je ovaj susret prosto naterao da dođu u Novi Pazar. Još je drugo poluvreme odigrano pod svetlošću reflektora. Iako mnogi smatraju da ponedeljak nije dan za fudbal na ovom primeru se pokazao da bi valjalo razmisliti o tome da se najvažnije utakmice nižih liga igraju baš tog dana iz najprostijeg mogućeg razloga – sva pažnja fudbalske javnosti u nedostatku ostalih mečeva koncentrisala bi se na takve utakmice. Miroljubivi derbi tako je i okončan, bilo je 1:1, a obeležila su ga dva gola za TV špice, Miloša Đokića iz Tutina i Vahida Zimonjića za novopazarske ,,žute“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari