Iako su bili na korak od eliminacije sa Evropskog prvenstva, aktuelni svetski prvaci Italijani ostali su u igri za osvajanje naslova prvaka Starog kontinenta, pošto su uz dosta sreće obezbedili sebi mesto u četvrtfinalu. Azuri su na tipičan „italijanski“ način, uz veliku sreću, koja samo njih može da posluži, stigli do trijumfa nad Francuzima, samim tim i mesta u narednoj rundi, u kojoj ih čeka Španija.

Iako su bili na korak od eliminacije sa Evropskog prvenstva, aktuelni svetski prvaci Italijani ostali su u igri za osvajanje naslova prvaka Starog kontinenta, pošto su uz dosta sreće obezbedili sebi mesto u četvrtfinalu. Azuri su na tipičan „italijanski“ način, uz veliku sreću, koja samo njih može da posluži, stigli do trijumfa nad Francuzima, samim tim i mesta u narednoj rundi, u kojoj ih čeka Španija. Selektor Italijana Roberto Donadoni je, bar za sada, sačuvao mesto na klupi ove selekcije, mada sudeći prema igrama koje njegovi izabranici pružaju i na osnovu mišljenja celokupne javnosti o njegovom angažmanu, on zaslužuje sve samo ne mesto na klupi svetskih prvaka. On, ipak, hvali igru svog tima i veliča plasman među osam najboljih na Starom kontinentu.

Prvi trijumf nad Francuzima posle 30 godina

Pobeda azura nad trikolorima bila je prva Italijanima u poslednjih 30 godina, a da je ostvarena u regularnih 90 minuta. Poslednji put su od Francuza bili bolji na SP 1978 (2:1), a u finalu SP 2006 slavili su trijumf posle boljeg izvođenja penala. Suprotno tome, Franuczi su jedina ekipa od najbolje četiri sa SP u Nemačkoj koja nije prošla prvu fazu EP.

– Duh i entuzijazam su nas gurali napred čak i kada je izgledalo da smo sve izgubili. Način na koji smo odgovrili je odličan, dobro smo odigrali, mada smo bolji bili dok smo igrali 11 na 11. Posle isključenja malo smo se unervozili, ali se, ipak, sve dobro završilo – istakao je Donadoni.
Francuzi su, iako su na takmičenje došli sa prilično dobrim sastavom, u potpunosti podbacili i razočarali sve poklonike fudbala. Rajmon Domenek je „zahvaljujući“ horoskopu i drugim sitnicama koje po njemu „fudbal znače“ srozao ugled selekcije koja je imala veliki potencijal, jer mladi igrači koji su tu danas su jedne od najvećih nadolazećih zvezdi evropskog fudbala i trebali su u kombinaciji sa onim starijim da čine jednu od najjačih ekipa na turniru. Međutim, pogrešnim potezima i rešenjima, Domenek je bukvalno najveći krivac za neuspeh, a rezultat je više nego poražavajuć – dno tabele grupe C i samo jedan osvojen bod reprezentacije koja je na SP 1998 bila prva, na EP 2000 takođe, a na SP 2006. druga. na kraju su mu svi drugi bili krivi, a ponajmanje on sam.
– Luboš je sudio kao da je već odlučeno da će Italija pobediti. Razočaran sam krajnjim ishodom, ali sam, ipak, ponosan na moje igrače i način na koji su podneli sve što nam se desilo. Sve najgore što je moglo dogodilo nam se, ali se nikada nismo predali i ovaj tim ima svetlu budućnost. Što se tiče mog ostanka na klupi Francuske, time ne želim da se bavim, to je stvar politike – rekao je Domenek, čijom će se daljom sudbinom na mestu selektora ovih dana pozabaviti fudbalski savez ove zemlje.
Meč Italije i Španije na rasporedu je 22. juna u Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari