Poslednje kolo Sinalko Superlige odigrano u nedelju može se okarakterisati kao zatišje ne pre, već posle bure. Naime, nakon nemilih događaja u 13. kolu i incidenta u Vršcu posle utakmice Hemofarma i Partizana u kome je došlo do fizičkog napada na arbitre, domaći delioci pravde su u znak protesta „pomerili“ kolo sa subote na nedelju.

Poslednje kolo Sinalko Superlige odigrano u nedelju može se okarakterisati kao zatišje ne pre, već posle bure. Naime, nakon nemilih događaja u 13. kolu i incidenta u Vršcu posle utakmice Hemofarma i Partizana u kome je došlo do fizičkog napada na arbitre, domaći delioci pravde su u znak protesta „pomerili“ kolo sa subote na nedelju. „Zakasnelo“ 14. kolo je proteklo u izuzetno mirnoj atmosferi i gotovo prijateljskim utakmicama.
Jedini meč koji je imao rezultatski značaj je „derbi lala“ u kome je Hemofarm na gostovanju savladao Vojvodinu (77:83). „Farmaceuti“ su tako overili prvu poziciju pred plej of koja im donosi prednost domaćeg terena u polufinalu. Poraženi gosti mogu biti zadovoljni sezonom u kojoj su posle relativno loših igara u najslabijem evropskom takmičenju, FIBA kupu, uspeli da se domognu plasmana u Jadransku ligu naredne godine, osvajanjem petog mesta u domaćem šampionatu.
Košarkaši FMP završili su regularni deo takmičenja očekivanim trijumfom protiv Mega Ishrane u Šumicama (77:88). Duel dve najmlađe ekipe u Sinalko ligi obilovao je sjajnim potezima sa obe strane. „Pekari“ su se pred svojom publikom tako oprostili od solidne sezone. „Panteri“ su još ranije obezbedili drugu poziciju što je samo još jedan u nizu uspeha mladih košarkaša iz predgrađa Beograda.
Aktuelni šampion je nakon burnih dešavanja u klubu tokom poslednjih nekoliko dana, imao lakši trening u Pioniru u kome su crno-beli klinci prosto „oduvali“ kraljevački Mašinac sa neverovatnih 111:58. Ovaj rezultat ipak ne treba da predstavlja preveliko iznenađenje s obzirom na to da je utakmica istih timova pre dve sezone u Pioniru završena sličnim rezultatom. Aktuelni šampion će u doigravanju startovati sa (neočekivane) treće pozicije, dok „studenti“ nakon naporne sezone idu na zasluženi odmor.
Zvezda je kraljevačkoj publici priredila dostojan oproštaj od sezone. Crveno-beli su u uzbudljivoj utakmici i korektnoj atmosferi trijumfovali protiv Sloge (87:91), a Stevan Karadžić je uspeo da odmori nekadašnji tandem novosadske Vojvodine, Gurović-Stjuart. Beograđani se odmah okreću polufinalu plej-ofa u kome će nastupiti sa četvrte pozicije, poslednje koja vodi u doigravanje. Sa druge strane, stariji kraljevački prvoligaš neće imati obaveze do sredine jula kada im počinju pripreme za narednu godinu.
Polufinalne parove, dakle, čine Hemofarm i Zvezda, odnosno FMP i Partizan.
Vrščani imaju sjajnu priliku da se sa (zaslužene) pol-pozicije okite titulom i plasiraju u Evroligu. Činjenica je da su se stanovnici ovog malog grada iz vojvođanske ravnice zasitili igranja u ULEB kupu i da više nego ikad priželjkuju da odu korak dalje. Ekipa Miroslava Nikolića neće imati nimalo lak zadatak pošto će u polufinalu „ukrstiti koplja“ sa Crvenom zvezdom. Klub sa Malog Kalemegdana koji je od pompezno najavljivanog tima u septembru, prošao kroz košarkašku „turbulenciju“ ove sezone, ima razloge da veruje u prolaz u finale. Naime, izabranici Stevana Karadžića su posle razočaravajuće godine u Jadranskoj ligi (nisu obezbedili plasman u Evropu) i „već viđenog“ nastupa u ULEB kupu (ispali „lagano“ u četvrtfinalu od Real Madrida), podigli formu, a da mogu da se nose sa „farmaceutima“ potvrdili su pre dve nedelje kada su u 10. kolu prosto „protutnjali“ Vršcem (66:78).
Drugi, po mnogima interesantniji par, čine dve ekipe koje su nas ove godine izuzetno predstavljalje na evrosceni, FMP i Partizan. Utakmice klubova koji su između sebe već podelili dva trofeja ove godine (FMP osvojio nacionalni kup, a Partizan Jadransku ligu) već neko vreme predstavljaju „najslađi domaći košarkaški specijalitet“. Izabranici Vlade Vukoičića i Duška Vujoševića su već „razmazili“ sve domaće ljubitelje košarke, atraktivnim međusobnim mečevima sa triler završnicama. „Panteri“ su ove godine opovrgli mnoge stručnjake koji su smatrali da tako mlad tim mora u jednom trenutku da padne u formi, a u Železniku su sa razlogom samouvereni pred duele sa „grobarima“, s obzirom na to da su ostvarili ubedljive trijumfe u obe utakmice tokom regularnog dela prvenstva. Za aktuelnog šampiona svaki epilog u kome se na kraju sezone ne podiže pehar namenjen šampionu, predstavljaće neuspeh, a nakon pet uzastopnih titula, i odlične sezone u NLB i Evroligi, nije ni čudo.
Polufinalne serije se igraju na dve pobede, a prvi mečevi su na programu već u petak, 8. juna.
U svakom slučaju, regularni deo Sinalko Superlige nažalost treba što pre zaboraviti, ali ne zbog lošeg kvaliteta košarke, već zbog čestih skandala i međusobnih optužbi velikih timova da im „neko“ ne dozvoljava da naprave bolji rezultat. Taj imaginarni „neko ili neki“ je postalo opravdanje klubovima i paravan za loše rezultate, a sve se to odrazilo i na odziv gledalaca u košarkaškim dvoranama, koji su što zbog zasićenja brojnim utakmicama, što zbog stanja u kojima nam se celokupna košarka nalazi, počeli masovno da se distanciraju od našeg najtrofejnijeg sporta, utopivši se tako u kompletno sivilo. Nažalost, zbog cele situacije u kojoj kroz sva ova neprijatna dešavanja profitiraju samo pojedinci iz senke, domaća košarka „ne vidi svetlo na kraju tunela“ u kome je već duži period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari