Vinjolas mu neće teško pasti 1Foto: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Novak Đoković je slavio u drugom kolu Australijan opena protiv Gael Monfisa posle preokreta 3:1 (3:6, 6:3, 6:1, 6:3) na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa, odnosno skoro 70 kada je podloga na Rod Lejver Areni u pitanju, posle dva sata i 47 minuta tenisa.

To je bila 15. pobeda Đokovića u isto toliko mečeva sa Monfisom. Za plasman u osminu finala igraće sutra protiv Španca Alberta Ramos-Vinjolasa, koji je u tri seta bio bolji od Tomasa Smičeka iz SAD. U dosadašnjim susretima, Đoković nikada nije izgubio ni set od ovog rivala, a posle eventualne pobede nad Ramosom najverovatnije bi ga očekivao duel sa četvrtim nosiocem Aleksandrom Zverevom.

Novak je počeo meč i previše nervozno, išao je iz greške u grešku. Izgubio je svoja dva uvodna gema. Uspeo je da se nakratko vrati u set, ali je Monfis još jednom napravio brejk i relativno lako priveo kraju prvu deonicu. Sredinom drugog seta bilo je vidljivo da je Francuz zbog vrućine ušao u krizu, ni Novak nije blistao ali je ipak uspeo da izjednači, da bi u trećem setu Monfis potpuno poklekao, za nijansu svežiji i manje ošamućeni Đoković rutinski je to iskoristio. Monfis je potom došao sebi, igralo se gem za gem sve do rezultata 4:3 za srpskog tenisera koji je napravio presudni brejk. U poslednjem gemu Đoković je imao servis za meč, pa spasao brejk loptu, potom došao do druge i treće meč lopte koje nije iskoristio. Ali četvrtu jeste.

Bilo je očigledno da je korigovana tehnika ostavila traga na Novakov servis što se ogledalo ne samo u deset duplih grešaka, već i brojnim servis gemovima koje je teško i uz mnogo uložene energije priveo kraju.

„Obojica smo patili na terenu, bili su brutalni uslovi. Znao sam da će biti veliki izazov za obojicu. On je jedan od najvećih atleta, ako ne i najveći u našem sportu. Mnogo toga vraća u teren, ima snažan servis i težak je protivnik. Mučio se u drugom i početkom trećeg seta, a posle je bila teška borba“, rekao je Đoković posle meča.

Komentator ESPN Kris Fauler napisao je na Tviteru da je Novak mogao da bira kada će da igra i da je sam izabrao dnevni termin.

„Novak je tražio da igra po danu protiv Monfisa. Mogao je da igra u noćnom terminu. Pokazatelj samopouzdanja. Bilo je davno, ali se sećam US opena 2005. godine kada je igrao sa Francuzem i tražio dva medicinska tajm-auta“, napisao je Fauler.

„Iskreno da kažem, ne mogu da se setim… Možda i jesam tražio da igram poslednji meč u danu, ali nisam znao da će biti ovako brutalni uslovi. Bilo koji termin je bio u redu, što se mene tiče“, izjavio je tim povodom Đoković.

On je dodao da nije bilo prijatno ni njemu, ni njegovom protivniku.

„Da sam igrao na kartu da će on posustati više od mene – nisam. Više sam gledao kako bi određeni sati u danu meni više odgovarali, nego mom protivniku. Za ovako nešto čovek ne može da se pripremi, niti da priželjkuje“, zaključio je Đoković.

S druge strane, Gael Monfils se po viđenom suočio sa najvećim fizičkim izazovom u karijeri.

„Možda je trebalo da nam daju pet minuta odmora između setova ili da ne primenjuju striktno pravilo o 25 sekundi između poena, jer je to stvaralo ogroman pritisak. Pošteno je da fizički spremniji pobedi, ali malo prilagođavanje bi dobro došlo. Četrdesetak minuta sam se osećao kao da prolazim kroz toplotni udar. Osvežavao sam se vodom i ledenim peškirima, ali telo mi je i dalje bilo vrelo „, rekao je Monfis.

Đoković se osvrnuo i na činjenicu da se profesionalni sport sve više okreće protiv samih sportista.

„Tenis, kao i svi globalni sportovi, postao je grana industrije i više je biznis nego sport. Znam da profesionalni sportista mora da bude spreman da se suoči sa različitim nepovoljnim okolnostima, ali mora da se povuče neka granica preko koje ne treba da se ide, jer u suprotnom ulazimo u ozbiljan zdravstveni rizik“.

Ovaj teren leči sve

Odmah posle meča Džim Kurijer je na terenu pitao Đokovića u kakvom mu je stanju lakat.

„Možeš da me pitaš šta god želiš, ali u svlačionici, u ledenoj kadi. Šalu na stranu, nisam još 100 odsto spreman, ali izgrađujem se. Imam mnogo vere, tu je i samopouzdanje, a i vraćanje na ovaj teren donelo je toliko lepih sećanja, zbog brojnih trenutaka koje sam na njemu doživeo. Ovo je možda najuspešniji teren u mojoj karijeri“, odgovorio je Đoković.

Kraj za Troickog, Gofana i Kverija

Viktor Troicki je sa rumunskim teniserom Marijusom Kopilom izgubio u prvom kolu dubla od 16. nosilaca, Amerikanca Radživa Rama i Indijca Dividža Šarana sa 7:6(5), posle 91 minuta igre. Dva najzvučnija imena koja su ispala u 2. kolu singla su Gofan i Kveri. Žilijen Beneto, 36-ogodišnji Francuz je, i pored teških uslova za igru, bio bolji od Gofana 3:1-1:6, 7:6 (7:5), 6:1, 7:6 (7:4). Kveri je izgubio od 80. tenisera sveta, Mađara Martona Fuksoviča takođe u četiri seta – 6:4, 7:6 (8;6), 4:6, 6:2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari