Vreme je za pojačanja 1Foto: STARSPORT

Iako je prošlo tek mesec i po dana od starta takmičarske godine, zbog čak 16 odigranih utakmica stiče se utisak da su košarkaši Crvene zvezde negde na polovini sezone.

Večerašnjim gostovanjem u Zadru, do kojeg su stigli avionom iz Atine pa autobusom iz Zagreba, crveno-beli će biti u prilici da poprave utisak posle izuzetno loših i neubedljivih izdanja na poslednja četiri meča. Možda će i duel na terenu jedne od najslabijih ekipa u 9. kolu ABA lige biti jedinstvena prilika pojedinim igračima, pre svega domaćim, da pokažu kompetitivnost barem na regionalnom, kad već na evroligaškom nivou nemaju šta da traže.

Kao na peščanom satu, strpljenje uprave i stručnog štaba polako curi, kada su pre svega u pitanju srpski igrači, od kojih se očekivalo da energetski i na polju entuzijazma doprinesu kvalitetnijoj odbrani i lakšoj egzekuciji u polju kontranapada. Da igra Crvene zvezde jedino zavisi od spone Ročesti-Bjelica, uz povremeni fini dodatak Antića i Feldina, nije nikakva novost, ali je postalo zabrinjavajuće da ostali igrači, kako vreme prolazi, imaju sve manji i lošiji učinak, što se odnosi i na kapitena Lazića, odnosno Dangubića.

Za novu generaciju crveno-belih Evroliga sigurno nije adekvatni reper kvaliteta; naprosto konkurencija je takva da većina timova ima daleko „skuplje“ sastave, samim tim atletski dominantnije, fizički snažnije i tehnički obučenije igrače, ali je viđeno na mečevima sa CSKA i Olimpijakosom stvorilo utisak da crveno-beli deluju kao nedorasli juniori. Zvezda posle 8. kola ima najlošiju odbranu: prima 121,2 poena na 100 poseda, drugi najlošiji napad (daje 87,9 poena na 100 poseda), a po broju asistencija na pretposlednjem je mestu, iza Efesa, sa 116 dodavanja na osam mečeva. Ovo su podaci koji bi jednostavno morali da zabrinu sve na Malom Kalemegdanu; bez određenih pojačanja Zvezda bi mogla da ugrozi i primarni cilj ove sezone – osvajanje ABA lige. Srećna okolnost je ta da je konkurencija u regionu slaba i da crveno-beli trenutno jedine takmace imaju u Budućnosti i Cedeviti, možda i Partizanu ako se značajno pojača. Porazi od Podgoričana i Zagrepčana takođe su jasni znakovi pored puta da nešto ozbiljno ne funkcioniše i da su pojedinci poput Radičevića, Jankovića, Jovanovića, Davidovca… precenjeni, a recimo Aleksa Radanov i Boriša Simanić – potcenjeni.

Prema saznanjima Danasa na Malom Kalemegdanu su presekli i osmislili plan kako da dođu do novčanih sredstava koja bi uložili u dovođenje jednog beka i igrača u centarskoj liniji. Zvezda trenutno nema „živ novac“, ali bi određenim aranžmanima mogla da dođe do para. Od ranije su se spominjali centar Kolton Ajverson, četvorka Kvinsi Miler i plej DŽejkob Pulen. Problem je što prva dvojica nisu odigrali takmičarski meč više od četiri-pet meseci, pritom je bivši igrač Zvezde dva puta kidao prednje ukrštene ligamente i u Bambergu nije ubedio stručni štab da je vredan ostanka u Bavarskoj. Pulen je pak odličan šuter, ofanzivno izuzetno obučen i koristan, ali je nalik Ročestiju, loš defanzivac, često i nezainteresovan za odbranu.

Raspored i tabela

9. kolo

FMP – Mega 96:88

Partizan – Olimpija 77:78

Cedevita – Mornar 99:74

Igokea – Cibona sinoć

MZT – Budućnost sinoć

Zadar – Crvena zvezda 18.00

Tabela:

1. Cedevita 6-3

2. Budućnost 7-1

3. Crvena zvezda 6-2

4. FMP 5-4

5. Partizan 5-4

6. Olimpija 4-5

7. Mornar 4-5

8. Mega 3-6

9. Igokea 3-5

10. Cibona 3-5

11. Zadar 3-5

12. MZT 2-6

Musa i indeks 46

Cedevita je pobedila Mornar (99:74) u Zagrebu, a najveće zasluge idu DŽananu Musi. Reprezentativac BiH zabeležio je na tom meču rekord u seniorskoj karijeri – postigao je 35 poena (šut za dva 5/6, šut za tri 5/6, slobodna bacanja 10/11), a imao je i pet skokova, tri asistencije i tri ukradene lopte i to sve za 27 minuta provedenih na parketu. Meč je završio sa 46 indeksnih poena. „To mi je rekord. Prethodno mi je 24 poena bilo najviše što sam postigao u dresu Cedevite, a u reprezentaciji sam imao pet, šest utakmica gde sam postigao preko 30 poena“, rekao je Musa posle pobede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari