Za ličnu reklamu i kasu FSS 1Foto: STARSPORT

Posle 10-ak dana na okupu, od čega je ne malo vremena potrošeno na let preko okeana, najbolji fudbaleri Superlige Srbije reprezentovaće danas našu zemlju u kontrolnom meču sa Dominikanskom Republikom, u prestonici ove male karipske zemlje Santa Domingu.

Bez takmičarskog pritiska, ali sa željom da iskoriste priliku dobijenu od šefa stručnog štaba mlade selekcije Ilije Stolice, kom je dato da ispuni vakum između odlaska smenjenog komandanta A tima LJubiše Tumbakovića i više puta prolongiranog izbora novog ideologa igre „orlova“, odnosno probaju da se na taj način u nekoj novoj akciji najjačeg nacionalnog tima uguraju u „stranu“ postavu srpske ekipe.

– Turneja je zamišljena kao promocija naše lige i naših superligaških igrača, isto tako može da nam pokaže da u perspektivi možemo da računamo na neke nove igrače koji su do sada bili u drugom planu, a sa turnejom možda iskoče u prvi plan i u budućnosti budu kandidati za najbolju selekciju – definiše stvari Ilija Stolica pre današnjeg i verovatnog odmeravanja snaga sa Panamom 31. januara, umesto sa Sjedinjenim Američkim Državama, jer su vlasti SAD su zbog pogoršanja situacije sa korona virusom u toj državi neočekivano, u zadnji čas, odustale od izdavanja viza našoj ekspediciji za utakmicu zadnjeg dana ovog meseca u Orlandu.

Kako termini duela nisu predviđeni kalendarom Međunarodne fudbalske federacije na put su mogli da budu odu samo prvotimci iz nekih od 20 SLS klubova. Tačnije iz onih sredina, čiji su treneri i uprava pristali da puste igrače sa svojih klupskih priprema za drugi seo sezone. Za Filipa Stevanovića iz Partizana i Čukaričkovog Mihaila Ivančevića to je bila vanredna šansa da debituju za A reprezentaciju, ali su obojica otpala zbog povreda, dok će njihove preostale kolege dobiti manju ili veću minutažu u ovih i(li) drugih 90 minuta mini američke turneje.

– Sve je prošlo jako dobro, momci su prihvatili naše zahteve a njihov odnos prema obavezama je od prvog dana priprema bio na vrhunskom nivou. Možemo s pravom da očekujemo pre svega dobru igru, a mislim da će sve biti i rezultatski ispraćeno. Ovde smo došli sa velikom dozom optimizma i zadovoljni onim što smo uspeli da uradimo u nekoliko dana zajedničkog života i rada – sumira i sluti vršilac dužnosti selektora A reprezentacije, na čijem spisku je samo jedan čovek izvan domaćeg prvenstva (Ranko Veselinović, Vankuver).

Olakšavajuća okolnost u sadašnjim okolnostima je činjenica da su neki od momaka prošli kroz Stoličine „ruke“ u selekciji do 21 godine, pa im nije bilo problem da se prilagode njegovim idejama i metodama. I koliko-toliko ugrani dočekaju megdan sa selekcijom niskog međunarodnog rejtinga.

– Nema dileme da je Dominikanska Republika slabija kvalitetom, ali je rival koji će biti izuzetno motivisan protiv nas. Ono što sam video na sajtovima njihovih medija i Saveza, pokazuje da uprkos uvažavanju i respektu prema nama prave atmosferu da će taj meč biti istorijski događaj za njih. NJima je prestiž da makar i u prijateljskoj utakmici pobede evropsku selekciju. Bez obzira na kvalitet koji mi sigurno posedujemo u ovoj ekipi, jako je teško postići visok nivo uigranosti. Ovim momcima će to biti prvi meč zajedno u sadašnjem sastavu, ali mislim da bi ipak naš kvalitet trebalo da donese prevagu – očekuje Stolica.

A, u Fudbalskom savezu Srbije već znaju koliku zaradu će im doneti dva susreta, pa ih ni opšti problemi sa kovidom-19 nisu odvratili od organizovanja testova u nevreme i daleko od zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari