Novi i moderan Zakon o sportu trebalo bi da se nađe u skupštinskoj proceduri krajem septembra, a nacionalna strategija u oblasti sporta morala bi biti usvojena do sredine naredne godine, najavila je juče ministarka za omladinu i sport u Vladi Srbije Snežana Marković Samardžić. Ona je rekla da će prioriteti Ministarstva koje je formirano pre dva meseca, biti poboljšanje položaja mladih, kao i izrada nacionalnih strategija, čije bi prve verzije trebalo završiti do 15.

Novi i moderan Zakon o sportu trebalo bi da se nađe u skupštinskoj proceduri krajem septembra, a nacionalna strategija u oblasti sporta morala bi biti usvojena do sredine naredne godine, najavila je juče ministarka za omladinu i sport u Vladi Srbije Snežana Marković Samardžić. Ona je rekla da će prioriteti Ministarstva koje je formirano pre dva meseca, biti poboljšanje položaja mladih, kao i izrada nacionalnih strategija, čije bi prve verzije trebalo završiti do 15. decembra.
– Nacionalna startegija u sportu će biti obavezujući dokument za sve. Plan je da on najpre bude oročen na tri ili četiri godine, a da se potom napravi desetogodišnji plan. Osim toga, ozbiljno se radi na novom Zakonu o sportu, koji je dosad kočila najviše priivatizacija za koju još ne znamo da li će biti regulisana u okviru Zakona o sportu. Pitanje je hoćemo li posebno imati Zakon o privatizaciji u sportu – rekla je Samardžić Marković.
Kao prioritete u radu Ministarstva Smaradžić Marković je istakla i revitalizaciju Republičkog zavoda za sport, izradu informacionog sistema, ali i izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim stadionima.

Najviše novca sektoru za upravljanje projektima

Ukupan budžet Ministarstva za omladinu i sport za 2007. je 2,13 milijardi dinara, od toga 1,06 milijardi pripašće sektoru za sport, kojim će upravljati bivši direktor Uprave za sport Aleksandar Šoštar. To je za 24 odsto veća suma u odnosu na prošlogodišnji budžet. Najveći deo tog novca pripašće isključivo sportskim savezima i klubovima. Jedan deo novca (80 miliona dinara) biće izdvojen za finansiranje sportskih manifestacija u Srbiji, nešto više od 36 miliona dinara je ostavljeno za revitalizaciju Republičkog zavoda za sport, a ove godine Ministarstvo će finansirati 427 dobitnika nacionalnog sportskog priznanja. Za stipendiranje mladih sportista Ministartsvo je izdvojilo 10 miliona dinara.

Sektor za omladinu, kojim će rukovoditi Ivana Kovačević, imaće na raspolaganju 150 miliona dinara, dok je za sektor za upravljanje projektima pripremljeno 1,19 milijardi dinara.

– Moramo sprečiti nasilje na stadionima, imamo primer jedne NBA lige gde ljudi sa porodicama dolaze na utakmice i zašto to tako ne bi bilo i kod nas. Plan je i da se što skorije uradi i revizija spiskova sportista koji će biti nagrađivani, i da se u obzir uzmu svi oni teniseri, alpinisti i mnogi drugi koji su doprineli našem sportu, ali kojih nema na tim spiskovima – kaže ministarka. Državni sekretar za sport Vlajko Senić je rekao da je bitno postaviti temelje razvoja u sportu.
– Treba otkloniti ad hok rešavanje u sportu i postaviti dobre temelje. Svega šest ili sedam odsto dece u osnovnim školama bavi se sportskim aktivnostima. Na tome treba raditi. Ozbiljno bi trebalo raditi i na privatizaciji u sportu, jer je upravo to finansijska osnova budućeg razvoja – rekao je Senić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari