Zalet protiv autsajdera 1Foto: STARSPORT

U minulom olimpijskom ciklusu vaterpolisti Srbije osvojili su sva moguća takmičenja, želja im je da, ovog juna, odbranjen primat u Svetskoj ligi oplemene zlatnom medaljom na planetarnom šampionatu u Mađarskoj.

S tim što ovog puta ništa ne obećavaju, već u maniru šampiona, svesnih da je uvek teže ostati na vrhu nego stići do njega, drže fokus na prvom, večerašnjem, protivniku, makar on bio vaterpolo liliputanac kao što je selekcija Južnoafričke republike.

– Moramo od početka da imamo vrlo ozbiljan pristup i razmišljamo tako da nam osnovni cilj bude prvo mesto u grupi, pa redom… Za razliku od Olimpijskih igara. To je važno da bismo dobili dva dana više odmora i da bismo se spremili za četvrtfinale, tj. najnezgodniju i najvažniju utakmicu na šampionatu – zna o čemu priča trofejni selektor Dejan Savić, jer su njegovi izabranici u Brazilu potrošili mnogo nerava i energije dok nisu uhvatili pravi talas posle dva remija i jednog poraza u grupi i otplovili do toliko čekane olimpijske titule.

Novi kapiten Filip Filipović, koji je tu veliku dužnost i obavezu preuzeo od Živka Gocića (sa Slobodanom Nikićem završio karijeru u nacionalnom timu), pre puta u Budimpeštu progovorio je o nezadovoljstvo ekipe podrškom i radom Vaterpolo saveza, ali je u ime saigrača i stručnog štaba tu temu odložio do završetka SP. Tako se i šef parade sada bavi samo konkurentima u C grupi.

– Nikada nikoga ne potcenjujemo, ali ne mogu da ne priznam da su šanse JAR realno najmanje. Samo, niko nije sam sebe pobedio, što znači da i u tom prvom meču moramo biti motivisani, organizovani i skoncentrisani. Između ostalog, da bismo što spremniji dočekali duele sa Špancima i Grcima. Prvi dolaze u dosta izmenjenom sastavu, s čak šest novih igrača u odnosu na Olimpijske igre. Ne znam koliko su stigli da se uigraju, ali verujem da su, tako mladi, gladni uspeha. Drugi će bez Afrodakisa i Milonakisa pokušati da ostanu na putanji uspona iz poslednje dve godine. Biće to zanimljiva borba za najbolju pol-poziciju – predviđa nekada i sam vrhunski reprezentativac Srbije, čiji će najveći oponenti na ovom SP biti večiti rival Mađarska, Hrvatska i Italija, s tim što se odličjima s pravom nadaju još Crna Gora i SAD, a Grci i Španci vrebaju iz drugog plana.

Raspored Grupe „C“

I kolo (17. jul): Srbija – Južnoafrička republika 17.30

II kolo (19. jul): Španija – Srbija 12.10

III kolo (21. jul): Srbija – Grčka 10.50

Ako završe kao najbolji u grupi biće slobodni do četvrtfinala, 25. jula.

Grupe

Grupa A: Brazil, Crna Gora, Kazahstan, Kanada

Grupa B: Francuska, Australija, Italija, Mađarska

Grupa C: Španija, Srbija, Grčka, Južna Afrika

Grupa D: SAD, Japan, Hrvatska, Rusija

Pobednici grupa idu direktno u četvrtfinale, dok će drugoplasirane i trećeplasirane ekipe sledećeg vikenda igrati „baraž“, tj. osminu finala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari