Žalgiris najveći hit 1Arhiva Foto: Starsport

Ono što je Crvene zvezda bila prethodne dve sezone u Evroligi, u takmičarskoj 2017/18 sasvim sigurno su košarkaši Žalgirisa – apsolutni hit na Starom kontinentu.

Poslednjim trijumfom nad Olimpijakosom „zeleni“ su vezali petu pobedu u najelitnijem takmičenju (74:68)  i skorom 10-5 došli su na deobu trećeg mesta na tabeli. Da je u rezultatskoj, ali i igračkoj krizi Fenerbahče je potvrdio porazom od Reala na svom terenu, trećim na poslednja četiri meča (77:79), dok je najveće iznenađenje priredila Unikaha koja je „brejknula“ Makabi u Izraelu (78:89) uz 20 poena i šest asistencija Nemanje Nedovića.

Od tri najveća kandidata za fajnal-for u Beogradu (CSKA, Olimpijakos, Fenerbahče) košarkaši Žalgirisa savladali su zvaničnog šampiona Evrope i velikana iz Atine. Sa drugim najmanjim budžetom u Evroligi, posle Crvene zvezde (osam miliona evra), Žalgiris je letos nadogradio, godinama profilisanu selekciju igrača. Šestorici starosedelaca pridodati su Vasilije Micić, Eron Vajt, Brendon Dejvis, Aksel Tupan i poslednje pojačanje Beno Udrih. Država je pripomogla obezbeđivanjem čarter letova što je sigurno olakšalo putovanja i način pripreme litvanskog velikana. Žalgiris trenutno ima četvrti najbolji napad u Evroligi (81,1), a po broju asistiranih poena na trećem je mestu (19,5). Pre samo tri dana odbili su trampu koju im je ponudila Barselona, da prosleđivanjem ubojitog strelca Kevina Pangosa dobiju Tajrisa Rajsa i novčanu naknadu. Litvanci igraju lepu i brzu košarku, adaptirani na sve vrline i mane rivala, što su pokazali i na poslednjem duelu protiv Olimpijakosa.

– Osećaj je zaista fenomenalan, dobiti ekipu kao što je Olimpijakos jedinstven je poduhvat. Odigrali smo hrabro, možda ne toliko kvalitetno, ali smo uspeli da trijumfujemo. Mislim da smo ovoga puta bili bolji u odbrani nego u napadu. U drugom poluvremenu smo ispravili određene greške sa početka utakmice i tako došli do pobede. Bilo smo veoma disciplinovani kada je bilo najvažnije – podvukao je Kevin Pangos, koji je ubacio 14 poena i asistirao u sedam navrata.

Trener Željko Obradović mogao je i protiv Reala da se uveri u to da su njegovi izabranici u padu forme, a pojedinci poput Jana Veselog i vidno umorni, iako su na trećini takmičarske godine. Marko Gudurić ubacio je svega dva poena i sigurno snosi deo krivice, čiji znatno veći deo pripada Bredu Vonamejkeru. Amerikanac je i pre dva leta bio velika želja trenera Obradovića, a ovosezonskim dolaskom činilo se da će Fener biti još ubojitiji. Vonamejker, nesporno vrhunski igrač, trenutno ne pokazuje liderske sposobnosti u meri u kojoj je to potrebno aktuelnom šampionu Evrope. Fener ima tek šesti najbolji napad (80,2), a po broju skokova je na 13. mestu (28,5). Da kojim slučajem nemaju drugu najbolju odbranu (74,2) košarkaši Fenera bi verovatno bili u još većem problemu. Iako je Vonamejker sa četiri asistencije drugi najbolji dodavač ekipe posle Kostasa Slukasa (5,5) utisak je da previše forsira i da je u protoku lopte on taj koji retko kada daje ekstra pas ka saigraču u samom ćošku.

– Prva četvrtina je bila pravi primer načina na koji želimo da igramo. Sve posle toga bilo je veoma loše, posle jako loše utakmice protiv Makabija, odigrali smo još jedan podjednako slab meč. Moja odgovornost je najveća i kao trener moram da shvatim i pronađem odgovore na vrlo teška pitanja. Imali smo velikih problema u protoku lopte i to nije bila greška jednog ili dvojice igrača. Luka Dončić je odigrao fantastičan meč, nalik većini tokom sezone – rekao je trener Fenera Željko Obradović.

Raspored i tabela

15. kolo

Fenerbahče – Real Madrid            77:79

Žalgiris – Olimpijakos       74:68

Makabi – Unikaha             78:89

Valensija – Panatinaikos                67:63

Himki – Barselona             sinoć

Efes – Bamberg sinoć

Baskonija – CSKA              sinoć

Milano – Crvena zvezda sinoć

 

1. CSKA 11-3

2. Olimpijakos 11-4

3. Panatinaikos 10-5

4. Žalgiris 10-5

5. Fenerbahče 9-6

6. Real 9-6

7. Makabi 8-7

8. Himki 8-6

9. Baskonija 7-7

10. Unikaha 7-8

11. Bamberg 6-8

12. Crvena zvezda 5-9

13. Barselona 4-10

14. Milano 4-10

15. Valensija 4-11

16. Efes 3-11

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari