Zbog Raduljice jedan stranac mora da ide: Ben Bentil najbliži raskidu saradnje sa Crvenom zvezdom 1foto:kkcrvenazvezda

Čudne poteze vuče uprava Crvene zvezde ovoga leta, najblaže napisano – nesvakidašnje. Kao rehabilitacioni centar, a ne klub kojem je imperativ osvajanje regionalne i domaće lige i popravljanje evroligaškog utiska. U datom kontekstu, Miroslav Raduljica u 34. godini života i fazi karijere u kojoj evroligašku utakmicu nije odigrao od 2017. godine, poslednje je pojačanje u i ovako prebukiranoj centarskoj liniji, iz koje će jedan morati da ode, a prvi na lisit za raskid je Ben Bentil.

Veliku odgovornost imaće rukovodeći ljudi sa Malog Kalemegdana zbog napravljene selekcije ovoga leta.

Pripremni period naznačio je da bi gotova sva pojačanja mogla da budu upitna, naročito inostrana, mada ni, na osnovu prikazanog, Filip Petrušev i Dalibor Ilić nikoga nisu ubedili da bi mogli da imaju jasne uloge, pristojnu minutažu i poziciju pouzdanih rešenja u centarskoj liniji.

Nažalost, vezane povrede Nemanje Nedovića tokom reprezentativnih priprema ovoga leta samo su dodatno povećale bojazan navijača zbog njegovog zdravstvenog stanja i sposobnosti da u kontinuitetu igra mečeve na visokom nivou u abaligaškim i evroligaškim okvirima.

Jednostavno, Nedović od poslednje dve sezone u Panatinaikosu nijednu nije odigrao kompletnu, a zdravstvene probleme imao je prethodno i dok je nastupao za Milano.

Njegovi igrački kvaliteti nisu upitni, međutim, u ritmu teških i zahtevnih mečeva, a Zvezda ih poslednjih godina igra oko sedamdesetak po sezoni, telo reprezentativca Srbije biće na konstantnim iskušenjima, ne malim.

U datom kontekstu, dovođenje Miroslava Raduljice, najblaže rečeno, deluje teško razumljivo, a još teže prihvatljivo da je bio želja trenera Vlade Jovanovića.

U 34. godini života i karijerom u kojoj su zapisane egzotične košarkaške destinacije u Kini i Južnoj Koreji u poslednjih pet godina, napravljene višemesečne pauze bez takmičarske utakmice nakon odlaska iz Koreje, Raduljica se ne može nazvati pojačanjem, pre balastom sa kojim će morati da se nosi stručni štab Zvezde, pogotovo defanzivnim.

Istovremeno, i ovako prebukirana centarska linija, u kojoj su evroligaške sposobnosti upitne gotovo kod svih igrača, osim Luke Mitrovića, dolaskom Raduljice moraće da doživi provetravanje, a da sezona nije ni počela.

Najbliži odlasku su Ben Bentil i Hasan Martin. Uprkos tome što je prošlosezonski košarkaš Milana jedina četvorka u timu pristojnog šuta sa distance, Bentil je prvi na listi za raskid saradnje.

Navodno, pojedinci iz novog sturčnog štaba Zvezde nisu bili zadovoljni njegovim izdanjima tokom priprema. Ujedno, 27-godišnji košarkaš iz Gane ima problem sa stopalom koji nikako ne uspeva da reši, otkad je stigao u Zvezdu.

Ni stanje Hasana Martina nije ništa bolje. Amerikanac je razočarao tokom priprema; iako je projektovan za startnog centra, na osnovu prikazanog, Vlada Jovanović se uverio da je Luka Mitrović daleko kvalitetniji i košarkaški pismeniji u odnosu na doskorašnjeg igrača Olimpijakosa.

Džejlen Adams i Džon Holand su takođe vrlo upitni, kada je reč o evroligaškim pojačanjima. Američki plej, sa biografijom u kojoj su poslednje stranice posvećene australijskoj klupskoj košarci, toliko je loše igrao na pirpremama da je Stefan Jović, takođe upitnog zdravlja i tela „na staklenim nogama“ isplivao ovih dana kao rešenje na jedinici.

Ništa se boljim nije pokazao ni Holand, inače letos doveden u 34. godini života. Bez brzine, eksplozivnosti, defanzivne čvrstine i šuta kojim nije nikoga impresionirao tokom priprema, Amerikanac je velika nepoznanica.

Ukoiliko i Jović potpiše, a sva je prilika da hoće, samo je pitanje dužine ugovora i količine novca, Zvezda će imati sedmoricu igrača starijih od 30 godina, od kojih će njih trojica biti u 35. godini života.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari