Zvezda izgubila od Kairata u prvoj utakmici 1Foto: STARSPORT

Ukidanje pravila „gola u gostima“ neposredno pred početak takmičarske 2021/22 znači da će fudbaleri Crvene zvezde za sedam dana morati, ne samo da trijumfuju, već i da pokušaju da pobedu ostvare sa najmanje dva gola razlike.

Kako su danas igrali, u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, naslućuje se da će na stadionu „Rajko Mitić“ morati da pruže neopisivo bolju partiju i smisleniju igru.

U Almatiju su bili daleko ispod nivo ekipe koja planove i budžet za tekuću sezonu kroji isključivo na osnovu ishoda u kvalifikacijama za međunarodno takmičenje.

Ekipa prosečnog kvaliteta, kao što je Kairat, trebalo je već u Kazahstanu da bude preslišana.

Da puleni Dejana Stankovića imaju iole rutine i sposobnosti da stečeno iskustvo iz prethodnih sezona manifestuju sigurnim pasom iz poslednje linije, korisnim centaršutevima po bokovima ili zadržavanjem lopte, odnosno dobijenim duelima u vazduhu najisturenijih igrača, raspoloženo bi se vratili za Beograd.

Ovako, bez i jednog od pomenutih štihova, poraz od 2:1 (1:0) apsolutno je razumljiv i može se protumačiti kao vid ogromnih problema u svim linijama tima, u kojem samo Katai, Ivanić i štoper Dragović nisu posvađani sa loptom u nogama.

Lutanje Babića na startu šampionata protiv Vojvodine koštalo ga je mesta u startnoj postavi u Almatiju.

Pankov je sa Dragovićem činio tandem štopera, dok je Pavkov dobio šansu da se nametne kao primarno rešenje u samom špicu napada.

Iako je Kairat imao u planu da goste čeka na svojoj polovini, uvidevši već na startu da crveno-bele hvata panika svaki put kada frontalno krenu na poslednju liniju, Kazahstanci su u prvih dvadesetak minuta napravili pravu pometnju ispred golmana Borjana.

Neshvatljivo za profesionalne fudbalere, ogroman broj pogrešnih pasova, očajnih kretnji bez lopte i potpune bezidejnosti u građenju igre doveo je do toga da je Kairat imao mogućnost da iz prekida dođe do vođstva.

Igrao se 24. minut kada je briljantno izveden korner Sujumbajeva Kante pretvorio u zasluženo vođstvo domaćina (prethodno kamo već u 2. minutu imao zicer).

Naredio je Stanković Ivaniću da se pomeri skroz uz levu aut liniju i da po toj strani ukrštanjem sa Kataijem Zvezda pokuša da napravi višak.

Ono što bi dvojica ubedljivo najboljih tehničara i uradila nije imao ko da pretvori u šansu; jedva sa dvojicom u protivničkom šesnastercu, lako čitljivih kretnji za štopere formata Radeta Dugalića i mladog Alipa, Pavkov i Ben više su delovali kao pogubljeni turisti.

Jedinu šansu u tom delu igre imao je Katai, ali je loš prijem lopte „nadogradio“ još slabijim šutem.

Stanković je u nastavku umesto očajnog Pavkova šansu dao novajliji Dioniju, za kojeg se već sad može reći da produktivan može biti jedino ukoliko Zvezda formacijski bude igrala sa dvojicom napadača; u suprotnom, biće to najverovatnije još jedan od brojnih promašaja iz inostranstva.

Katai se pomeranjem u sredinu pretvorio u „Luku Modrića za siromašne“.

Sjajno je iznosio loptu do protivničkog šesnaesterca; pravovremeno menjao strane, tražio dubinu i lako se oslobađao protivničkih igrača.

Prodisao je i Gajić po desnoj strani dok su Krstičić i Sanogo napokon uspostavili kontrolu u srcu manevra.

Zvezda je stvarala šanse, bilo je i lepih poteza, nijansirane kreacije što je i dovelo do izjednačenja.

Gajić je u 57. minuut poslao jedan centaršut po zemlji (a kako bi drugačije), igrači u crveno-belim dresovima napunili su protivnički šesnasterac što je zbunilo rivalskog desnog beka, Mikanovića koji je nesmotrenom rekacijom matirao svog golmana.

Zvezda jeste nastavila sa ofanzivnijom igrom; imao je i Kanga finu šansu u 78. minutu; prešlo se formacijski na 4-1-4-1, Dragović je zaista delovao impozantno mirnoćom i tačnošću pasa iz poslednje linije, međutim umesto gola ili rutinskog otaljavanja, Zvezda je poklonila gol rivalu.

Greške u pasu, i to bez pritiska protivnika, kumovale su prekidima, tačnije kornerima posle kojih je Kairat bivao najopasniji: u 79. minutu jednu ničiju izbijenu loptu iz Zvezdinog šesnasterca, fudbaler Kairata mahinalno je vratio ka golu crveno-belih, Rodić je zaspao u postavljanju ofsajda, a Banjak, doskorašnji fudbaler Partizana, iskoristio zicer.

Bez imalo rutine u završnih 20 metara, Zvezda je ostatak vremena pretovrila u demonstraciju prosečnosti koja bi mogla da bude preveliki balast u revanšu za sedam dana.

Stanković: Bili smo konfuzni

Crveno-beli su odigrali jedan od najslabijih mečeva u poslednjih godinu dana, pa će u Beogradu morati da jure minimalnu prednost Kairata (2:1). “ Znali smo da će biti tvrdo, ali ići ćemo na pobedu u Beogradu. Dosta se direktno igralo i ono o čemu smo pričali – prekidi, jer smo na taj način praktično primili dva gola. Dosta je konfuzije i stegnutosti bilo u prvom poluvremenu, ali drugi deo igre je bio dosta bolji i konkretniji, međutim, sitnice prave razliku. Moramo biti bolji u revanšu, gotovo je prvo poluvreme, znamo šta nam je činiti. Znali smo da neće biti lako. Idemo dalje. Dosta će nam pomoći iskustvo iz ovog meča. Znamo na koji način igraju i od koga preti opasnost. Videli ste i sami da imaju dosta snage i iskustva u napadu. Neke bezopasne lopte su se pretvarale u kontru i polukontru. Moramo da budemo bolji, da bolje stojimo na terenu i branimo prekide. Malo strpljenja u konstrukciji i naravno ne možemo biti zadovoljni ovim prvim poluvremenom kada je poraz u pitanju, ali verujem u ove momke i u domaći teren“, poručio je Dejan Stanković posle razočaravajuće partije u Almatiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari