Zvezda u najboljoj poziciji 1Foto: SAVO PRELEVIĆ

Poraz košarkaša Crvene zvezde od Budućnosti samo je na prvi pogled stvorio jasniji pregled raspodele prva tri mesta pred plej-of ABA lige.

Do kraja regularnog dela ostalo je još sedam kola; Podgoričani na vrhu imaju pobedu više u odnosu na Crvenu zvezdu i Cedevitu koji su na skoru 12-3, s tim da Budućnost ima bolji međusobni skor sa crveno-belima, tako da su puleni trenera Alimpijevića praktično dva trijumfa zaostatka u odnosu na crnogorskog šampiona. Ipak, raspored do kraja ligaškog dela je takav da Zvezdu stavlja u prvi plan, jer u poređenju sa Podgoričanima, Cedevitom i ekipama koje konkurišu za četvrto mesto (Mornar, FMP, Partizan, Zadar), poslednji trostruki uzastopni šampion ABA lige ima najpovoljniji raspored.

Zbog takmičenja u Evroligi, brojnih napornih letova, za crveno-bele je veoma važno to što će do kraja ligaškog dela imati praktično jedno teže gostovanje (Igokea), ako se izuzme meč sa FMP u Železniku. Sve ostale kvalitetnije rivale crveno-beli će dočekati u hali „Aleksandar Nikolić“ počevši od Cedevite već u nedelju (direktan konkurent za drugo mesto), zatim Partizana i Zadra, što navodi na zaključak da srpski velikan ima auto-put do perfektnog skora u narednih sedam kola.

Budućnost je u datom kontekstu u vrlo nepovoljnom položaju. Iako sa praktično dve pobede više u odnosu na Zvezdu, Podgoričanima to nije nikakva garancija, jer će do kraja ligaškog dela imati niz neugodnih gostovanja. Izabranici Aleksandra Džikića u narednom kolu gostuju Megi, koja ih je pre dve sezone eliminisala u polufinalu plej-ofa i tradicionalno ume da namuči tim iz prestonice Crne Gore. Nije zgoreg napomenuti da se „ljubičasti“ bore za opstanak. Budućnost potom dolazi Mornaru, koji se bori za četvrto mesto i posebno je kivan na Podgoričane zbog dešavanja u finalu domaćeg prvenstva prošle sezone, a zatim i Cedeviti i Partizanu u pretposlednjem kolu. U konkurenciji Mornara, Zadra i FMP, crno-beli moraju da ostvare dve pobede više od Barana, jer imaju lošiji međusobni skor i pobedu manje. Partizan nikako ne bi smeo da ostane na istom skoru sa FMP, pošto su „panteri“ takođe bolji u međusobnim mečevima. Crno-beli gostuju Igokei, Crvenoj zvezdi, Olimpiji i Cedeviti, a dočekuju Budućnost i sa minimum pet pobeda moći će da razmišljaju o plej-ofu.

Zagrepčani će imati jasniju sliku nakon nedeljnog derbija; posle Beograda gostovaće još samo u Ljubljani i Baru u 20. kolu, a u poslednjem kolu dočekaće Partizan. Cedevitu u 19. kolu očekuje meč protiv Budućnosti u Zagrebu. Zagrepčani i Podgoričani prošli su u Top 16 fazu Evrokupa, tako da će kao i Crvena zvezda imati i brojne međunarodne obaveze.

Zvezda: Besplatno na Cedevitu

U Crvenoj zvezdi su odlučili da na utakmicu sa Cedevitom omoguće slobodan ulaz navijačima. „U ovom trenutku, ekipi je potrebna velika podrška sa tribina, koja može da bude prevaga u izuzetno važnoj utakmici u Beogradu, u takmičenju koje je još na početku sezone označeno kao prioritet ove sezone“, saopštila je Zvezda.

Veličković MVP kola

Partizan je prekinuo turbulentni period važnom pobedom protiv Zadra, a kapiten crno-belih Novica Veličković bio je najbolji i najpouzdaniji igrač „parnog valjka“. Iskusni krilni centar postigao je 18 poena, uz osam skokova, četiri asistencije i ostvario indeks 31, čime je zaradio i titulu igrača 15. kola. Veličković je postigao neke od prelomnih poena, uključujući i dve važne trojke, koje su dale dodatnu energiju njegovoj ekipi da pobedi i da mirno počne pripremu za nedeljno gostovanje Igokei u Laktašima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari