Hrvatski sud poništio presudu Stepincu 1Stepinac Foto: Wikipedia

Zagrebački Županijski sud objavio je odluku o reviziji suđenja nadbiskupu Alojziju Stepincu koga su komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada i na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Sudija Ivan Turudić, koji predsedava vanraspravnim većem, objavio je da se ta presuda Stepincu poništava u potpunosti.

Privremeni portparol suda Ratko Šćekić potvrdio je nedavno da je reviziju postupka zatražio Stepinčev nećak. „

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac je ključni kamen spoticanja u odnosima Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj.

U Rimu je nedavno održan prvi sastanak mešovite komisije dve crkve koja bi trebalo da rasvetli njegovu ulogu za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Stepinac je osudjen 1946. zbog saradnje s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu posle kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uredjenja FNRJ.

Osudjen je na 16 godina zatvora s prisilnim radom i na petogodišnji gubitak političkih i gradjanskih prava.

Revizija postupka sprovodi se na osnovu odredbe Zakona o krivičnom postupku iz 2009. koji propisuje da osobe koje su sudovi bivše Jugoslavije osudili za vreme komunističke vladavine za politička, politički motivisana ili druga krivična dela, ako je do osudjujuće odluke došlo zloupotrebom političke moći, mogu revizijom zatražiti poništenje presude ili drugog njoj odgovarajućeg pravnog akta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari