Parada u Severnoj Koreji, upozorenje za SAD 1Foto: How Hwee Young/EPA

Vlasti Severne Koreje upozorile su SAD da ne preduzimaju provokativne akcije u regionu, navodeći da su „spremne da uzvrate nuklearnim napadom“, dok se u Pjongjangu održava velika vojna parada, prenosi N1.

Parada povodom 105 godina od rođenja nekadašnjeg lidera Severne Koreje Kim Il Sunga, koji je upravljao zemljom od njenog osnivanja 1948. do smrti, počela je u Pjongjangu, gde je paradiraju vojnici i tenkovi, a predstavljeni su i drugi brojni primerci vojne opreme. Severna Koreja je na proslavi predstavila balističke rakete koje se koriste sa podmornica, javlja Rojters. Kako prenosi B92, prema podacima agencije, rakete za podmornice „Pukikson 2“ je snimila lokalna televizija, pre nego što je prošla na vojnoj paradi pored lidera Severne Koreje Kim Džong Una. To je prvi put da je Severna Koreja predstavila tu vrstu rakete, koja ima domet 1.000 kilometara, javlja Sputnik.

Ovaj dan se u Severnoj Koreji naziva i Danom Sunca i smatra se glavnim državnim praznikom. Obično, na ovaj dan Severna Koreja pokazuje svoju vojnu moć. Severnokorejski lider Kim Džong Un, na proslavi 105. rođendana svog dede Kim Il Sunga, nosio je tamno odelo, izgledao je opušteno i smejao se sa saradnicima, dok je posmatrao veliku paradu povodom „Dana sunca“ na glavnom trgu u Pjongjangu, prenosi Rojters. Kako se navodi, tokom parade, vojnici su marširali, a mogli su se videti i tenkovi, sistemi za lansiranje raketa i druge vrste naoružanja, dok su avioni u 105 formacija preletali iznad glava prisutnih.

Svečanosti na kojoj je predstavljena snaga Severne Koreje prisustvuje novinar BBC-ja, koji je naveo da je „moguće osetiti podrhtavanje tla“ dok prolaze vojnici, tenkovi i rakete. Lider Severne Koreje Kim Džong Un je sa uživanjem gledao paradiranje sofisticiranom vojnom opremom u jeku rastućih tenzija širom regiona, prenela je agencija AP. Kim nije govorio tokom parade, ali je jedan od visokih zvaničnika Severne Koreje upozorio da će se ta zemlja suprotstaviti bilo kakvoj pretnji SAD. Severnokorejski zvaničnik Čoe Rjong Hae je rekao da je predsednik SAD Donald Tramp kriv za „stvaranje ratne situacije“ na Korejskom poluostrvu slanjem američkih snaga u taj region. Svečanost je organizovana u jeku zabrinutosti da Severna Koreja priprema šestu nuklearnu probu u poslednjih 10 godina ili lansiranje rakete. Severnokorejske vlasti su od dolaska na vlast Kim Džong Una 2011. godine ostvarile znatan napredak na planu proizvodnje interkontinentalnih raketa sa nuklearnim bojevim glavama. Smrću „velikog vođe“ Kim Il Sunga 1994, kako su ga podanici zvanično oslovljavali, okončana je jedna od najdužih apsolutističkih vladavina u 20. veku.

Jedan od bliskih saradnika severnokorejskog lidera ponovio je upozorenje SAD tokom parade na prepunom trgu. „Ukoliko SAD nastave sa provokacijama prema nama, naša revolucionarna snaga će se odmah suprotstaviti napadima“, rekao je on. Za razliku od nekih drugih parada, na ovoj nisu bili prisutni kineski zvaničnici. Kina je glavni saveznik Severne Koreje, ali se izjasnila protiv severnokorejskih raketnih i nuklearnih proba i podržala sankcije UN protiv te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari