Na svake tri sekunde 100 zaraženih od omikrona 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Svake 3 sekunde 100 novih slučajeva zaraze omikron-varijantom – prosek je koji je prijavljen Svetskoj zdravstvenoj organizaciji protekle nedelje. Otkako je taj novi soj koronavirusa prvi put identifikovan pre samo devet sedmica, zabeleženo je više od 80 miliona obolelih – više nego u celoj 2020.

Omikron stvara probleme širom sveta, do sada je njime zaraženo više od 80 miliona ljudi. Iako se nagoveštava da je omikron put prema kraju pandemije, iz Svetske zdravstvene organizacije upozoravaju da bi takav zaključak mogao biti opasan.

„Postoje različiti scenariji kako bi se pandemija mogla odigrati i kako bi akutna faza mogla završiti, no opasno je pretpostaviti da će omikron biti poslednja varijanta ili da smo u završnici. Baš suprotno. Globalno gledano, uslovi su idealni da se pojavi više varijanti. Da bismo promenili tok pandemije, moramo promeniti uslove koji je pokreću“, upozorava Tedros Adanom Gebrejesus (Adhanom ), generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije.

Nova zdravstvena propusnica, koja poništava prethodnu, od danas je obvezna za sve Francuze starije od 16 godina žele li ući na javna mesta – u barove, restorane, kina i kazališta, ali i javni prevoz i međugradske vozove.

To je deo nastojanja predsednika Emanuela Makrona da dovoljno oteža život manjini nevakcinisanih i primora ih na vakcinaciju.

Putnici koji stižu u Englesku više se neće morati testirati na kovid ako su vakcinisani. Vlada premijera Borisa Džonsona tvrdi da je promena pravila osmišljena kako bi pokazala otvorenost zemlje za posao i turizam.

„Imamo najotvoreniju privredu i društvo u Evropi te, iako moramo biti oprezni jer prolazimo kroz talas omikrona, brojevi su sve bolji. Time što činimo u području putovanja želimo pokazati da je ova zemlja otvorena za posao i putnike“, poručio je Džonson.

Premijer Johnson suočen je s istragom nakon niza skandala koji uključuju i zatvorene zabave u njegovoj rezidenciji.

Rezultati tzv. „Grey izveštaja“ bit će poznati krajem nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari