ruske snage u belorusijiFoto: EPA-EFE/BELARUS DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Prošlo je već tri nedelje od kada je Rusija objavila nove podatke o zvaničnom broju smrti koje su njene snage pretrpele od početka invazije na Ukrajinu, što je pokrenulo pitanje koliko je ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno tokom rata.

Početkom marta, rusko ministarstvo odbrane priznalo je da je tokom akcije poginulo 498 ruskih vojnika a ranjeno 1.500.

Kako piše Gardijan, kritičari kažu da ove zvanične podatke ruske vlade treba uzeti sa dozom skepticizma.

Američki i ukrajinski zvaničnici tvrde da je Rusija pretrpela 10, 20 ili čak 30 puta više žrtava i da gubici mogu da se porede sa ratom u Čečeniji ili Avganistanu.

Do tačnog broja poginulih i ranjenih teško je doći i zbog cenzure i informacionog vakuuma koji su nametnule ruske vlasti.

“Ti podaci gotovo da su državna tajna”, rekao je za Gardijan ruski vojni komentator koji je zatražio da ostane anoniman.

Ruske medijske kuće koje i dalje rade unutar zemlje su većinom prestale da izveštavaju o broju stradalih u ratu, a cenzori su zabranili bilo kakve izveštaje u kojim se konflikt naziva “ratom” ili “invazijom”.

Ali, ruski tabloid Komsomolskaja pravda je objavio poražavajući izveštaj o ratu u kojem se navodi da je “prema podacima ruskog ministarstva odbrane 9.861 ruski vojnik poginuo u akciji, dok je 16.153 ranjeno”.

Samo nekoliko minuta pošto je objavljen, ovaj izveštaj je nestao.

Ni jedna druga ruska novinska agencija nije prenela ove podatke i nije jasno kako je samo Komsomolskaja pravda mogla da ima pristup informacijama.

Skrinšotovi i arhivirane verzije obrisanog izveštaja su vrlo brzo postali viralni, dok kritičari ističu da je ovaj članak dokaz da Kremlj trpi katastrofalne gubitke u ratu koji traje već gotovo mesec dana.

Komsomolskaja pravda je kasnije tvrdila da je njen sajt hakovan.

“Pristup daministrativnom interfejsu veb sajta Komsomolskaje pravde je hakovan i objavljen je lažni izveštaj o situaciji u specijalnoj operaciji u Ukrajini. Lažna informacija je odmah izbrisana”, navodi se u saopštenju ovog lista.

Pošto nema zvaničnih informacija, novinari su pokušavali da pribave podatke tragajući za lokalnim čituljama i najavama sahrana ili da ih dobiju od upravnika mrtvačnica, dok zvaničnici svakoga ko izveštava o ovoj temi optužuju da širi dezinformacije.

“Ceo zapad pokušava da podeli naše društvo. Spekulišu o vojnim gubicima i socio-ekonomskim posledicama sankcija kako bi isprovocirali građansku pobunu u Rusiji. Sve čine kako bi ostvarili svoj cilj, a to je uništenje Rusije”, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Bi-Bi-Si na ruskom je u ponedeljak objavio izveštaj u kojem se navodi da je potvrdio smrt 557 vojnika.

Izveštaj se odnosi na one vojnike čija su imena i prezimena mogla da budu potvrđena.

Početkom ove nedelje, Radio slobodna Evropa/Radio sloboda, novinska agencija koju finansiraju SAD a ima desetine novinara u regionu, je izvestio da su bolnice u Belorusiji prepune Rusima koji su poginuli u ratu.

Prema rečima jednog zaposlenog u bolnici u Homelu, do 13. marta je preko 2.500 leševa vojnika prebačeno iz Belorusije u Rusiju, ali ovi podaci nisu mogli da budu nezavisno potvrđeni.
Druge procene su da je broj poginulih znatno veći.

Zvaničnici američkih obaveštajnih službi su ove nedelje procenili da je preko 7.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini od kraja februara.

Ovaj broj premašuje zvaničan broj poginulih ruskih vojnika tokom dve godine Prvog čečenskog rata, koji je upamćen kao naročito brutalan i smrtonosan.

Ukrajinski zvaničnici su u ponedeljak uveče naveli da procenjuju da je poginulo preko 15.000 ruskih vojnika, što je broj blizak zvaničnim procenama poginulih sovjetskih vojnika u deceniju dugom ratu u Avganistanu. Oni tvrde i da ruske snage imaju goriva, hrane i municije za još samo tri dana vođenja rata nakon problema sa lancima snabdevanja.

Analitičari upozoravaju da informacije treba uzeti sa rezervom pošto zapadne zemlje žele da istaknu kolike je gubitne petrpela ruska vojska tokom rata u Ukrajini dok Kremlj želi da umanji njihov broj.

Komsomolskaja pravda je izbrisala i rečenicu iz jednog svog izveštaja u kojoj se pominju “masovni gubici” u Ukrajini.

Sada je narošito opasan trenutak za izveštavanje o ovoj temi, pošto Rusija cenzuriše i preti gašenjem svih medija koji objavljuju informacije o ratu.

Ali postoje indikacije da Rusija trpi znatne gubitke tokom borbi.

Oriks blog, veb sajt koji pravi gubitke u vojnoj opremi, je javio da je Rusija izgubila 1.666 vozila u Ukrajini, od kojih je preko 800 uništeno tokom konflikta. Među njima je bilo 111 tenkova, 74 oklopna vozila, 123 pešadijska vozila i 312 kamiona i džipova.

“Ova lista uključuje uništena vozila i opremu o kojima su dostupni foto ili vide odokazi. Stoga se smatra da je količina uništene opreme znatno veća od ovoga”, navodi se u izveštaju.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari