Novi protesti u Venecueli 1Foto: EPA-EFE/Miguel Gutiérrez

Građani Venecuele izašli su danas na ulice iz svojih domova i sa radnih mesta na protest koji organizuje opozicija, zahtevajući od predsednika države Nikolasa Madura da se povuče s vlasti, javlja AP.

Na ulice glavnog glada Karakasa građani su počeli da izlaze danas oko podneva noseći zastave i uzvikujući „Slobodni izbori“, a vozači ih podržavaju trubeći sirenama.

Demonstracije su započele nedelju dana nakon što se opozicioni vođa Huan Gaido pred hiljadama svojih pristalica samoproglasio za šefa države, tvrdeći da je on legitimni narodni vođa i da je Madurov reizbor za predsednika bio lažan.

Tridesetpetogodišnji Gaido je predsednik Nacionalne skupštine Venecuele, jedine državne institucije koju kontroliše opozicija.

Bela kuća danas je saopštila da je predsednik SAD Donald Tramp naglasio kako venecuelanski opozicioni vođa Huan Gaido ima njegovu „snažnu podršku“ u borbi da vrati demokratiju.

Posle današnjeg razgovora Trampa i Gaida, Bela kuća naglašava kako se Gaido zahvalio Trampu za to što su Sjedinjene Države učinile za slobodu i prosperitet u Venecueli i regionu, prenosi AP.

Tramp i Gaido su se dogovorili da nastave redovnu komunikaciju radi, kako je navedeno iz Bele kuće, podrške putu Venecuele ka stabilnosti i obnovi čvrstih odnosa između dve zemlje.

Aktuelni venecuelanski predsednik Nikolas Maduro odbija da se povuče s vlasti, a Sjedinjene Države optužuje da podržavajući Gaida orkestriraju državni udar i nametanje sankcija za naftu.

Agencije javljaju i da je ove nedelje iznenađenje izazvalo sletanje velikog ruskog putničkog aviona u Venecuelu, usred talasa antivladinih protesta, što je na društvenim mrežama podstaklo intrigantne optužbe opozicije kako administracija predsednika Nikolasa Madura želi da iznese preko granice ono što je ostalo od osiromašenih rezervi zlata.

Avion Boing 777, kapaciteta 400 putnika, pripada ruskoj kompaniji Nordvind Erlajns, stigao je u ponedeljak uveče, a u sredu ujutro bio je na pisti aerodroma Maiketia izvan glavnog grada, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari