Makron: Odnosi sa Nemačkom jaki i efikasni 1Foto: beta-AP

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da su odnosi između Francuske i Nemačke „jaki i efikasni“ premda postoje nesuglasice oko nekih pitanja.

Makron je danas u Jelisejskoj palati u Parizu primio nemačku kancelarku Angelu Merkel sa kojom je razgovarao o primeni sporazuma o jačanju bilateralne saradnje.

„Naš odnos je jak, efikasan“, rekao je Makron i dodao da je normalno da oko nekih pitanja postoje nesuglasice i da je zbog toga potreban dijalog.
Francuski predsednik je odgovorio na pitanje novinara o tenzijama oko prodaje francuskog oružja Saudijskoj Arabiji i oko projekta gasovoda Severni tok 2.

Angela Merkel je rekla na istoj konferenciji za novinare da je od potpisivanja sporazuma učinjen stvaran napredak i dodala da je Evropa „sposobna da deluje kad Nemačka i Francuska imaju zajedničke stavove“.

Nemačka kancelarka i francuski predsednik su 22. januara u Ahenu potpisali ugovor o jačanju francusko-nemačkih odnosa, koji treba da bude simbolična poruka i podrška Evropskoj uniji oslabljenoj jačanjem populizma i nacionalizma.

Sporazum je potpisan na dan kada su pre 56 godina, 22. januara 1963. godine, Šarl De Gol i Konrad Adenauer potpisali Jelisejski ugovor koji je označio istorijsko pomirenje dve zemlje posle Drugog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari