Danas se završava Kanski festival 1Foto: Beta-AP

Međunarodni filmski festival u Kanu, koji je počeo 14. maja, završava se danas dodelom Zlatne palme i ostalih nagrada festivala, a tokom kojeg se za glavnu nagradu takmičio 21 film.

Festival je otvorilo ostvarenje „The Dead Don’t Die“ (Mrtvi ne umiru) američkog nezavisnog reditelja Džima Džarmuša, koji je 1984. godine dobio Zlatnu palmu za film „Čudnije od raja“. Novi film tog reditelja se takođe takmiči za Zlatnu palmu.

Na spisku za Zlatnu palmu se nalazi između ostalih i „Bilo jednom u Holivudu“, novi film američkog reditelja Kventina Tarantina, čiji je dolazak sa glavnim glumcima Leonardom DiKaprijom i Bredom Pitom bio veoma zapažen u Kanu. Pas koji glumi u filmu, keruša Brendi osvojila je nagradu Palm Dog za najbolju pseću ulogu.

Za glavnu nagradu se takmiče i filmovi reditelja Pedra Almodovara, braće Žan-Pjera i Lika Dardena, Arnoa Deplešena, Terensa Malika i Elaje Sulejmana.

Glavnu nagradu 72. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu će uručiti žiri čiji je predsednik meksički reditelj Alehandro Gonzales Injaritu. U žiriji su između ostalih američka glumica El Fening, francuski autor stripova Enki Bilal i reditelji iz Grčke i Francuske, Jorgos Lantimos i Roben Kampijo.

Zlatnu palmu je prošle godine dobio film „Kradljivci“ (Shoplifters) japanskog reditelja Hizokazua Kore-ede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari