Američki Senat odobrio zakon za borbu protiv klimatskih promena 1Foto: Shutterstock

Američki Senat usvojio je 7. avgusta veliki zakon od 430 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena, snižavanja cena lekova i podizanja nekih korporativnih poreza, što je velika pobeda predsednika Džoa Bajdena za koju se demokrate nadaju da će pomoći njihovim šansama da zadrže kontrolu nad Kongresom u ovogodišnjem izbori.

Nakon maratonske, 27-časovne debate tokom vikenda i nastojanja republikanaca da ponište paket, Senat je odobrio zakon poznat kao Zakon o smanjenju inflacije sa 51 za 50 stranačkih glasova.

Zakon je sada poslat Predstavničkom domu na glasanje, verovatno 12. avgusta, kada poslanici planiraju da se nakratko sastanu tokom letnje pauze. Očekuje se da to donesu, a zatim predlog zakona ide u Belu kuću na Bajdenov potpis. Bajden je u saopštenju rekao da se raduje potpisivanju zakona.

„Senat stvara istoriju“, rekao je ushićeni lider senatske većine Čak Šumer, nakon što je podigao pesnice u vazduh dok su demokrate slavile, a članovi osoblja odgovorili na glasanje gromoglasnim aplauzom, piše RSE.

„Za Amerikance koji su izgubili veru da Kongres može da uradi velike stvari, ovaj zakon je za vas“, rekao je on. „Ovaj zakon će promeniti Ameriku za decenije.

Šumer je rekao da zakon sadrži „najhrabriji paket čiste energije u američkoj istoriji“ za borbu protiv klimatskih promena uz istovremeno smanjenje potrošačkih troškova za energiju i neke lekove.

Demokrati su izazvali oštre napade republikanaca zbog zakona od 430 milijardi dolara nove potrošnje i otprilike 740 milijardi dolara novih prihoda.

Unatoč tome, demokrati se nadaju da će njegovo usvajanje pomoći stranačkim kandidatima za Zastupnički dom i Senat na središnjim izborima 8. studenoga.

Zakon je usmjeren na smanjenje emisija ugljičnog dioksida i preusmjeravanje potrošača na zelenu energiju, uz smanjenje troškova lijekova na recept za starije osobe i strožu provedbu poreza za korporacije i bogate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari