Amfilohije: Neka padne zakon ili vlada 1Amfilohije Foto: EPA-EFE/Boris Pejović (arhiva)

Hiljade vernika Srpske pravoslavne crkve i gradjana protestovalo je večeras protiv Zakona o slobodi veroispovesti a mitropolit Crnogorsko primorski Amfilohije predvodio je lituju u Tivtu.

Litija u Tivtu je završena nakon što su kod crkve Svetog Save uz zvonjavu zvona, građani sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem otpevali njegovu verziju stare narodne pjesme „Ječam žnjela“ i ispratili ga aplauzom, prenose Vijesti.

Amfilohije je nakon molebana još jednom pozvao na povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti.

„Neka padne ovaj Zakon o bezakonju ili neka padne Vlada koja ga je donela“ poručio je Amfilohije.

I na ulicama Podgorice večeras je održana litija u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

Litiju je predvodio arhmandrit Ilarion, iguman manastira Draganac sa Kosova i zamenik episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

Arhimandrit Ilarion je okupljenima ispred Hrama poručio je o da se protiv besmisla bore molitvom i praštanjem.

„Ove litije su već pobedile“, kazao je Ilarion.

Vladika Mileševske eparhije Atanasije služio je večeras moleban u crkvi Svete Petke u Pljevljima.

Istakao je da je Zakon o slobodi veroispovesti zakon protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i nije samo pokušaj da se oduzmu materijalna i ovozemaljska dobra „naše svete Crkve, trudom i mukom sticana vekovima, već i namera i pokušaj da se oduzme ime naše crkve, sruši njen poredak i u krajnjem uništi njen pravoslavni duh“.

Litije su održane i u Nikšiću, Žabljaku, Baru, Plužinama, Beranama, Bijelom Polju.

Perović: Vučić nije kompetentan da odlučuje kako će se crkva ponašati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije kompetentan da odlučuje kako će se crkva ponašati, on je izneo svoje političko mišljenje, poručio je rektor bogoslovije na Cetinju i jedan od najbližih saradnika mitropolita Amfilohija, Gojko Perović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prethodno da vlasti Crne Gore moraju voditi dijalog u vezi sa spornim Zakonom o slobodi veroispovesti sa Srpskom pravoslavnom crkvom čiji je deo Mitropolija crnogorsko-primorska.

On je rekao da je dijalog „uvijek lekovit“ i dodao da je Srbija spremna da pomogne „po svim pitanjima“ u vezi sa situacijom u Crnoj Gori.

Perović je u emisiji „Načisto“ na Televiziji Vijesti rekao da je Vučić svojom izjavom izneo jedan od legitimnih puteva.

„Jedan od legitimnih puteva bi bio da predstavnici Vlade u Beogradu razgovaraju sa patrijarhom… Jedan od puteva je i da se uradi kao što se uradilo u Hrvatskoj da predstavnici eparhija koje su u Hrvatskoj pod blagoslovom Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpišu ugovor sa Hrvatskom“, kazao je Perović.

On je kazao i da ne vidi potrebu da se patrijarh SPC Irinej oglašava povodom svake izjave Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari