Foto: EPA Michael Reynolds

…ispalili tri projektila koja su pala u blizini ambasade Sjedinjenih Država u Bagdadu, javio je juče Vol strit žurnal. Kako navodi ovaj list, a prenose i drugi mediji, prilikom septembarskog napada niko nije poginuo niti ranjen, ali ovaj događaj je očigledno bio dovoljan da Vašington počne da razmatra mogućnost vojnog odgovora, odnosno da Bolton od Pentagona zatraži da obezbedi plan za akciju protiv Irana.

Boltonov zahtev je, kako se dalje navodi, alarmirao zvaničnike u Stejt departmentu i Pentagonu. “To je definitivno prodrmalo ljude. Mnogi su bili šokirani. Bilo je zapanjujuće koliko su svi uznemireni zbog mogućeg napada na Iran”, rekao je jedan neimenovani viši zvaničnik američke administracije.

Prema njegovim rečima, Pentagon je u skladu sa tim zahtevom pristao da izradi niz opcija za napad na Iran i održani su brojni razgovori na tu temu, ali nije jasno da li su ti planovi ikada dostavljeni Beloj kući, kao ni da li je predsednik SAD Donald Tramp znao za Boltonov zahtev.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Garet Markis rekao je za Vol strit žurnal da ovo telo “koordinira politiku i predsedniku pruža opcije da predupredi i odgovori na raznovrsne pretnje”.

“Posle napada na našu ambasadu u Bagdadu mi smo nastavili da nadgledamo naše osoblje tamo, i uzeli smo u obzir ceo spektar mogućnosti kako bismo sačuvali njihovu bezbednost i naše interese”, rekao je Markis. Boltonova zamenica u to vreme, Mira Rikardel, rekla je da bi SAD trebalo da se osvete zbog napada u Iraku, koji je opisala kao “čin rata”. Međutim, ona je dobila otkaz u Beloj kući u novembru prošle godine.

 

Povezani tekstovi