Foto: flickr.com/jenniferboyer

Godišnja analiza protivminskih akcija Oružanih snaga BiH za predstavila je rezultate u protekloj godini, a prisutni su imali priliku da vide korišćenje drona u novoj metodi izviđanja minsko-sumnjivih terena, preneo je Klix.

Jerkić je u izjavi za novinare rekao da je ova aktivnost prilika da Oružane snage prezentuju svoje aktivnosti, podsetivši kako je deminiranje jedan od pet najvažnijih zadataka definisanih Zakonom o odbrani BiH.

„Dva odsto teritorije BiH još je zagađeno minama, a nova strategija deminiranja kaže da bi taj posao trebalo završiti do 2025. godine. Da bi se to dogodilo svi zajedno moramo raditi“, rekao je Jerkić.

Događaju je prisustvovao i šef Kancelarije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark koji je rekao da je BiH zemlja koja još ima najveći broj zaostalih mina, ali se radi na tome da do 2025. ona bude potpuno očišćena.

„Početkom ove godine usvojena je nova Strategija za deminiranje 2018.-2025. i zadovoljstvo mi je da će Evropska unija sa svoje strane pružiti podršku realizaciji ovih aktivnosti sa sredstvima od 10 miliona evra“, rekao je Vigemark.

Istakao je da ovakve aktivnosti, pre svega, daju doprinos unapređenju sigurnosti građana, ali se istovremeno utire put budućim značajnim infrastrukturnim projektima kao što je koridor 5c.

Povezani tekstovi