Foto: EPA-EFE/ MALTON DIBRA (Arhiva)

„Mi ćemo sada voditi građansku, mirnu i demokratsku borbu da vratimo legitimitet i demokratiju u Albaniji“, rekao je Baša pre početka protesta.

Evropska unija je upozorila da se nasilje viđeno prošlog vikenda ne sme ponoviti ukazujući da podnete ostavke nanose štetu demokratiji. Strahuje se da bi kriza koja vodi u neizvesnost mogla dovesti od daljeg nasilja.

„Ponovno potvrđujemo pravo građana da idu na mirne demonstracije kao bitne karakteristike i ključne vrednosti demokratije, ali snažno osuđujemo svaku retoriku političkih lidera koja poziva na nasilje“, navodi se u zajedničkom saopštenju šefice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini i komesara za proširenje Johanesa Hana.

„Osim toga, odluka opozicije da se odrekne svojih mandata ozbiljno otežava funkcionisanje demokratije u Albaniji. Parlament je mesto gde se o reformama i relevantnim događajima treba razgovarati i preduzeti dalje, a ne bojkotovati“, naveli s Mogerini i Han. Albanija, koja je članica NATO, teži da ove godine pokrene pregovore o punopravnom članstvu u EU.

Hiljade opozicionih pristalica preplavilo je juče Tiranu pozivajući vladu Edija Rame da podnese ostavku zbog, kako navode, korupcije i veza sa kriminalom. Parlamentarna sednica je otkazana, a ispred je hiljade demonstranata opkolilo zgradu skupštine. Oko zdanja su bili policija i kolutovi bodljikave žice.

Vladajući socijalisti imaju 74 mandata u parlamentu koji ima 140 mesta. Na protestu tokom vikenda pristalice opozicije bacale su Molotovljeve koktele i baklje na zgradu Vlade, nakon čega su pokušali da unište ulazna vrata. Policija je ispalila suzavac na demonstrante koji su metalnim šipkama pokušali da razbiju vrata.

Povezani tekstovi