Ćerka Džona Kenedija postaje ambasadorka u Australiji 1Foto: wikipedia/ James Hoban

Predsednik Džo Bajden sprema se da nominuje Karolinu Kenedi, ćerku ubijenog predsednika Džona Kenedija, za ambasadorku SAD u Australiji, javlja Si en en

Nije prvi put da se Kenedi pominje kao verovatna američka ambasadorka u Australiji, ali vest zvanično nije potvrđena u Beloj kući, a američka TV poziva se na tri dobro obaveštena izvora.

Portparol Bele kuće odbio je da komentariše, rekavši da će biti najavljeno više ambasadorskih imenovanja kada se završi postupak provere i obaveštavanje zemalja domaćina.

Položaj američkog ambasadora u Australiji, veoma je važan, s obzirom na bliske, partnerske veze dve zemlje.

Vašington Kanberi poslednjih godina poklanja dodatnu pažnju s obzirom na jačanje Kine u oblasti Pacifika, čemu se Australija odlučno protivi.

U borbi protiv kineskog uticaja, SAD zato ozbiljno računaju na Australiju.

Karolina Kenedi (1957), jedino je živo dete najpopularnijeg američkog ambasadora ubijenog u atentatu u Dalasu 1963. i Žakline Kenedi i poznata je po političkom aktivizmu.

Kao i cela porodica Kenedi bliska je i podržava Demokratsku partiju.

Bila je ambasadorka u Japanu, od 2013. do 2017. godine, tokom Obamine administracije.

Diplomirala je na Univerzitetu Harvard i Pravnom fakultetu Univerziteta Kolumbia, a kao i majka Žaklin, neko vreme se bavila fotografijom.

Autorka je više knjiga, bila aktivna u nevladinom sektoru, a dok je bila ambasadorka u Japanu, prisustvovala je komemoraciji žrtvama atomske bombe na Hirošimu i posetila ostrvo Okinava gde se nalazi velika vojna baza SAD, čiji odlazak lokalno stanovništvo godinama traži.

Dugogodišnja je prijateljica, saveznica i donatorka predsednika Bajdena, čiju je predsedničku nominaciju podržala na samom početku i govorila na njegovim predizbornim skupovima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Ćerka Džona Kenedija postaje ambasadorka u Australiji”

  1. Bila je već ambasador u Japanu. Ne, kao kod nas, prvo pa Amerika @

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.