Đukanović: Prijateljsko interesovanje srpskog kolege 1Foto: EPA/ ARMANDO BABANI (Arhiva)

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović kazao je danas da je interesovanje njegovog srpskog kolege, Aleksandra Vučića, o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti shvatio prijateljski i dobronamerno, ali da s njim nije detaljnije razgovarao o pomenutom predlogu.

Kako je naveo crnogorski predsednik, prilikom skupa u Tirani o „malom Šengenu“ razgovarali su o predlogu zakona, ali da nije bilo polemike, prenose crnogorski mediji.

„Razumeo sam da Vučić ima određene rezerve i nedoumice, pokušao sam u nekoliko rečenica da mu objasnim, jer mi se čini da je jako puno manipulacije u medijima regiona u vezi toga, u smislu da se nedovoljno verno interpretira ono što su norme i da se na to nadovezuje i manipulacija pojedinih subjekata, koji to pokušavaju da predstave kao neko državno nasilje nad nekim, a nije reč o tome“, rekao je crnogorski predsednik.

Predlog zakona je, prema njegovim rečima, pažljivo osmišljen i dobro prodiskutovan sa svim relevantnim adresama. Na pitanje dokle mogu ići tenzije koje su stvorene, Đukanović je odgovorio da ne zna. „Ali znam da ne mogu ići dotle da ugroze sigurnost i stabilnost“, zaključio je on.

Vučić je ponovo danas govorio o zakonu.

„Mi nemamo prava da se mešamo, svakako ne na direktan način. Ja sam Đukanoviću izneo moju brigu, on stvari posmatra drugačije. Naš pogled na donošenje tog zakona je različit, ali se to dešava u zemlji u kojoj je on predsednik. Moram da poštujem prava druge države, a moje je da pokažem i brigu prema opstanku srpskog naroda i crkve“, rekao je Đukanović u Vrdniku, prenosi Beta. Objašnjavajući svoj stav o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), Vučić je rekao da je CPC postojala i pre 2006. godine, kao nevladina organizacija ili politička organizacija, a da je jasno da je Srpska pravoslavna crkva jedina kanonski priznata pravoslavna crkva.

U međuvremenu, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je pismo poslanicima crnogorske skupštine u vezi sa Predlogom zakona o slobodi veroispovesti navodeći da „ovako formulisan ne zaslužuje da bude razmatran“.

On je pozvao poslanike da učešćem ne daju legitimitet raspravi i glasanju tom aktu ili da glasaju protiv njega, „ako, ipak, razum ne prevlada, pa dođe do glasanja o njemu“.

Pismo je dostavio poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGI), Force i Liberalne partije (LP). Kako se dalje navodi, predloženi zakon je u funkciji politički nedopustivih pritisaka na Crkvu. Ista pisma je dostavio i predsedniku države, vlade, ministrima pravde i ljudskih i manjinskih prava Milu Đukanoviću, Dušku Markoviću, Zoranu Pažinu i Mehmedu Zenki.

Mitropolit je istakao da Crkva ne traži i ne očekuje nikakve privilegije i da nisu protiv pripreme i donošenja novog zakona.

„Budući zakon se mora pripremiti u aktivnom i odgovornom dijalogu vlade sa crkvama, verskim zajednicama i pravnim stručnjacima, u skladu sa obavezujućim normama međunarodnog prava i Ustava Crne Gore“, naglasio je mitropolit.

On je istakao da novi zakon, ukoliko bude usvojen u predloženom tekstu, u 21. veku uvodi pravni partikularizam, pravnu likvidaciju stečenog i sudski potvrđenog pravnog subjektiviteta naše Crkve i konfiskaciju crkvene sakralne i ostale nepokretne imovine u ad hok diskriminatornom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.