Donald Tramp najavio da će se u četvrtak predati vlastima okruga Fultona 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Charlie Neibergall, File)

Bivši predsednik SAD-a Donald Tramp najavio da će se predati vlastima u Džordžiji u četvrtak kako bi se suočio s optužbama u slučaju koji ga tereti za nezakonito planiranje da poništi svoj izborni poraz 2020.

„Možete li verovati? Ići ću u Atalantu, Džordžija, u četvrtak da me uhapse“, napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži u ponedeljak uveče, nekoliko sati nakon što je u sudskim dokumentima objavljeno da je njegova garancija određena na 200.000 dolara.

Kabinet šerifa okruga Fultona rekao je u saopštenju za javnost u ponedeljak posle podne da će kada se Tramp preda doći do „čvrstog zatvaranja“ područja oko glavnog okružnog zatvora.

U sudskom dokumentu objavljenom na internetu u ponedeljak, iznosi garancije za 13 optužbi protiv bivšeg predsednika kretali su se od 10.000 dolara, za tačke koje uključuju zločinačku zaveru i podnošenje lažnih dokumenata, do 80.000 dolara za kršenje zakona Georgia Rico, koji se često koristi protiv organizovanog kriminala.

Uslovi su uključivali zabranu „delovanja u cilju zastrašivanja bilo koje osobe za koju se zna da je … suoptuženik ili svedok u ovom slučaju“, uključujući „objave na društvenim medijima“.

Vlasti u Džordžiji istražuju pretnje upućene velikim porotnicima.

U dokumentu o garanciji takođe stoji da Tramp „neće komunicirati ni na koji način,direktno ili indirektno o činjenicama ovog slučaja s bilo kojom osobom za koju zna da je suoptuženik u ovom slučaju, osim putem svog advokata“.

Tužiteljica okruga Fultona Fani Vilis postavila je rok do petka u podne za Trampa i njegovih 18 suoptuženika da se predaju kako bi bili pritvoreni. Tužilac je predložio da saslušanja optuženih uslede tokom sedmice od petog septembra. Rekla je da želi suditi optuženima kolektivno i pokrenuti slučaj u martu sledeće godine, što bi ga stavilo u žar sezone predsedničkih nominacija.

U okrugu Fulton, kada optuženici nisu u pritvoru, njihovi advokati i kabinet okružnog tužioca često dogovore iznos garancije pre podizanja optužnice, a sudija to dopusti. Optuženici će uglavnom biti privedeni u zatvor okruga Fulton.

Tokom procesa evidencije obično se fotografišu uzimaju otiske prstiju, a zatim daju određene lične podatke. Budući da je Trampova garancija već određena, on će biti pušten iz pritvora nakon što se završi proces evidentiranja.

Džon Iastman, profesoru prava koji je savetovao Trampa u njegovom pokušaju da poništi svoj poraz od Džoa Bajdena 2020, određena je garancija od 100.000 dolara.

Optuženi takođe uključuju bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulianija. Rok za predaju optuženika je petak do 12 sati po istočnom vremenu, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari