EU odbila nove pregovore o Bregzitu 1Foto: ANDY RAIN/EPA

Evropska komisija je odbila zahtev vlade u Londonu da se pokrenu pregovori o delu sporazuma o Bregzitu koji se odnosi na protokol kojim se uređuje trgovina između Velike Britanije i Severne Irske.

Kako prenosi Fajnenšel tajms, do novog konflikta došlo je pošto je britanska vlada zatražila nove pregovore o protokolu koji je sa Briselom dogovoren 2019, iako je on na snazi tek od početka ove godine i pošto je ministar za Bregzit lord Dejvid Frost objavio dokument u kojem se predlaže izmene ključnih delova protokola.

To podrazumeva i da bi većina kontrolnih punktova u lukama na Irskom moru, kroz koje se odvija transfer dobara iz Velike Britanije u Severnu Irsku, bila zamenjena novim sistemom, većinom zasnovanim na poštenju trgovaca, tako da bi se kontrole nalazile iza granice.

Pošto su vlasnici supermarketa najavili da bi mogli da se povuku iz regiona ukoliko ne bude došlo do promena, Frost je upozorio da se će “teret” nametnut prodavcima i proizvođačima samo dodatno povećati ako ne budu uvedene “znatne promene”.

Predlog izmena se fokusira na četiri glavna pitanja: uklanjanje svih carinskih provera za dobra koja ulaze u Severnu Irsku iz Velike Britanije i uspostavljanje blažeg režima u kojem bi firme mogle same da registruju svoju trgovinu i da pristanu na inspekcije svojih lanaca snabdevanja, okončanje uloge institucija Evropske unije u sprovođenju protokola, uvođenje “potpunog dualnog regulatornog režima”.

To bi omogućilo da dobra cirkulišu kroz Severnu Irsku ako su u skladu sa standardima Velike Britanije ili EU, kao i donošenje novog zakona kojim bi bile uvedene kazne za trgovce koji ne poštuju pravila.

Velika Britanija tvrdi da bi ove izmene doprinele uklanjanju barijera za supermarkete, onlajn kupce i proizvođače i osigurale budućnost britanskih supermarketa u Severnoj Irskoj.

“Nećemo pristati na nove pregovore o protokolu”, bio je jasan potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Umesto toga, EU je spremna da “nastavi sa pronalaženjem kreativnih rešenja” kako bi se olakšala trgovina između Velike Britanije i Severne Irske.

Međutim, navodi Politiko, Šefčovič je naglasio da će ta rešenja biti “unutar okvira protokola, u interesu svih zajednica u Severnoj Irskoj”.

Potpredsednik EK je istakao da su Frost i premijer Boris Džonson pristali na ovaj protokol i da ga je ratifikovao britanski parlament.

Na taj način je postignut dogovor o “rešavanju jedinstvenih izazova koje Bregzit, i takav Bregzit kakav je britanska vlada izabrala, predstavlja za Irsku”, rekao je Šefčovič, dodajući da je to takođe bilo neophodno da bi se očuvalo jedinstveno tržište EU.

Protokolom su uvedeni kontrolni punktovi na Irskom moru u cilju zaštite tržišta EU i da bi se sprečilo da u blok kroz Severnu Irsku uđu hrana ili proizvodi koji nisu u skladu sa EU standardima.

“Da bi se ovi ciljevi ispunili, protokol mora da se primenjuje. Poštovanje međunarodnih zakonskih obaveza je od najveće važnosti”, naglasio je Šefčovič.

Frost tvrdi da post-bregzitovski status Severne Irske predstavlja “glavnu prepreku” za izgradnju novog, produktivnog odnosa Velike Britanije i EU.

On insistira na tome da Britanija želi da doprinese da protokol funkcioniše još efikasnije, ali je i ostavio otvorenom mogućnost da London unilateralno suspenduje sporazum ako Brisel odbije da pristane na zahteve.

Tenzije sa Bajdenom?

Ovo pitanje bi, piše Fajnenšel tajms, moglo da dovede do više nedelja ili čak meseci diplomatskih polemika, ali i da poveća tenzije imeđu američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji za sebe kaže da je Irac i Džonsona.

Brendan Bojl, kongresmen iz redova demokrata i član irskog kokusa na Kapitol hilu, kaže da “britanska vlada pokušava da izbegne svoje odgovornosti koje po protokolu ima”.

“Predložene izmene samo nastavljaju taj trend i vode ka daljoj destabilizaciji Severne Irske”, tvrdi Bojl.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.