EU priprema nove sankcije protiv Belorusije 1Foto: Bojan Cvejić

Evropska unija (EU) priprema nove sankcije Belorusiji i nada se njihovom usvajanju „u narednim nedeljama“, izjavio je danas u Briselu visoki predstavnik U za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell).

„(Beloruski) režim nastavlja represiju… Razmišljamo o novom paketu sakcija i nadam se njegovom usvajanja narednih sedmica“, rekao je Borel posle sastanka šefova diplomatije EU.

Za usvajanje novih sankcija neophodna je saglasnost svih članice Unije.

EU je krajem februara odlučila da produži do 28. februara 2022. godine sankcije protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, kao i članova njegovog režima umešanih u represiju nad demonstrantima koji osporovaju rezultate predsedničkih izbora održanih 9. avgusta 2020.

Ukupno 88 osoba, među kojima Lukašenko, kao i sedam kompanija, imaju zabranu putovanja u EU gde im je zamrznuta imovina.

Sankcije se odnose i na Lukašenkovog sina, nekoliko ministara, visoke funkcionere, šefove preduzeća i udruženja koji podržavaju „nasilnu represiju protesta organizovanih protiv izborne prevare i zastrašivanja novinara“.

EU nije priznala izbore predsedničkih izbora održanih 9. avgusta 2020. godine, ocenjujući ih kao „nameštene“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “EU priprema nove sankcije protiv Belorusije”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.