Hans Kluge: Ubrzati vakcinaciju 1Foto: EPA-EFE/ Mohamed Hossam

Evropa i farmaceutske kompanije moraju da sarađuju da bi se ubrzala vakcinacija protiv kovida 19 i podelile doze cepiva sa siromašnijim zemljama, rekao je danas Hans Kluge, šef evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), izrazivši zabrinutost zbog širenja novih sojeva virusa.

„Potrebno je da se udružimo da bismo ubrzali vakcinaciju“, rekao je Kluge u intervjuu za AFP, preneo je france24.com.

Evropa nastoji da reši problem spore vakcinacije usred tenzija između Brisela i proizvođača cepiva. Kluge je rekao da farmaceutske kompanije moraju da udruže snage u cilju „znatnog povećanja kapaciteta proizvodnje“.

Kako piše france24.com, u EU je samo 2,5 odsto građana primilo prvu dozu vakcine iako je nekoliko laboratorija saopštilo da povećava isporuke cepiva, čime su ulile nade da će doći do ubrzanja vakcinacije.

Upitan da li će vakcine koje su dostupne od decembra biti efikasne protiv novih sojeva, Kluge je rekao da je to „veliko pitanje“, te je izrazio zabrinutost.

„Moramo da budemo spremni“ za nove problematične mutacije virusa, upozorio je, apelujući na zemlje da povećaju svoje kapacitete za sekvenciranje genoma.

„To je surovi podsetnik da virus i dalje ima izuzetnu moć nad ljudskim bićem“, upozorio je Kluge.

Od 53 zemlje u evropskom regionu SZO-a, koji uključuje i nekoliko zemalja centralne Azije, u 37 su registrovani slučajevi zaraženih sojem virusa iz Britanije, a u 17 slučajevi zaraženih sojem koji je prvi put identifikovan u Južnoj Africi.

Iako se stiče utisak da je borba protiv pandemije sada teža nego u decembru kada su prve vakcine ušle u upotrebu, Kluge je optimističan.

„Biću iskren, mislim da je tunel (ka svetlosti) malo duži nego što sam mislio krajem decembra, ali biće savladiv i biće veća efikasnost kada je reč o prevenciji ove godine“, rekao je.

„Rešenje i strategija ne postoje. Moramo da budemo bolji u onome što radimo i postajemo sve bolji.“

Soj virusa korona koji je prvi put identifikovan u Ujedinjenom Kraljevstvu se širi u SAD i može da postane dominantan, upozorio je u četvrtak dr Entoni Fauči, direktor američkog Instituta za alergije i infektivne bolesti, preneo je Si-En-En.

„Izgleda da se veoma brzo širi sa čoveka na čoveka“, rekao je Fauči i dodao da nove studije ukazuju da bi on mogao da bude smrtonosniji, te da bi mogao da izazove težu kliničku sliku.

Od ukupno 26,6 miliona registrovanih slučajeva u SAD do sada je potvrđeno najmanje 618 slučajeva zaraženih novim sojevima virusa u 33 države, pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pojava mutacija virusa koje su prvi put registrovane u Ujedinjenom Kraljevstvu (B.1.1.7), Južnoj Africi (B.1.351) i Brazilu (P.1) može da rezultira još jednim skokom broja zaraženih, rekao je dr Majkl Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku o zaraznim bolestima sa Univerziteta u Minesoti.

Soj iz Britanije je već na putu da „za nekoliko nedelja“ postane dominantan na žarištima virusa, kao što su Florida i Južna Kalifornija, saopštila je kompanija Heliks koja vrši testiranja i koja je pomogla da se otkrije najveći broj slučajeva zaraženih u SAD.

Fauči je rekao da jedini način da se spreči da sojevi virusa postanu dominantni jeste sprečavanje njihovog širenja sa čoveka na čoveka tako što će se poštovati mere prevencije i vakcinisati što veći broj ljudi u što kraćem roku.

On je izrazio nadu na Tviteru da će podaci podržati vakcinaciju dece starijih uzrasta do kraja proleća ili početka leta.

Američka Administracija za hranu i lekove (FDA) je saopštila da planira da iskoristi proces za unapređenje vakcina protiv gripa kao matricu za odobrenje promena vakcina protiv virusa korona u cilju hitnog odgovora na pojavu novih sojeva.

„Imamo mogućnost i kapacitete da pokušamo da ih sprečimo da postanu dominantni“, rekao je Fauči.

Kluge je ponovio apel SZO-a da bogate zemlje pokažu više solidarnosti prema siromašnim državama koje ne mogu da kupe vakcine, poručivši bogatim da dele svoje doze, pošto budu vakcinisale deo svoje populacije.

SZO i dalje protiv kovid pasoša

Od početka vakcinacije do utorka je dato sto miliona doza vakcina, pri čemu je 65 odsto doza dato u zemljama s visokim prihodima. U cilju borbe protiv „vakcinaškog nacionalizma“ SZO je pokrenula Kovaks, globalnu inicijativu za deljenje cepiva da bi se pomoglo siromašnim zemljama. Iako je SZO za to da zemlje izdaju sertifikate o vakcinaciji, Kluge se usprotivio ideji da se za putovanja zahtevaju „vakcinaški pasoši“. „Definitivno ne želimo da imamo situaciju u kojoj imamo tzv. vakcinaške pasoše, to je nešto s čim se definitivno ne slažemo jer će to produbiti nejednakosti“, objasnio je Kluge.

Dve doze i za prethodno inficirane

Vašington – I oni koji su već preležali kovid 19 treba da se vakcinišu, i to sa dve doze cepiva, rekao je još dr Entoni Fauči. „Ako ste imali kovid 19, ipak treba da se vakcinišete. Pošto ponovna infekcija nije uobičajena 90 dana nakon što ste se prvi put zarazili, možete da odložite vakcinaciju tri meseca ako želite. Ali je vakcinacija bezbedna i ako ste preležali kovid 19“, poručio je Fauči na Tviteru. Iako je ranije ove nedelje ukazano na osnovu jedne studije da će onima koji su već bili inficirani virusom korona možda biti potrebna samo jedna doza vakcine, Fauči je to ipak demantovao.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.