Hiljade Izraelaca demonstrirale protiv Netanjahua usred restrikcija zbog pandemije 1Arhivska fotografija Foto: EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN

Hiljade Izraelaca demonstrirale su večeras, nastavljajujući proteste u kojima zahtevaju da dugogodišnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu podnese ostavku jer je optužen za korupciju i zbog navodno lošeg odgovora na krizu nastalu zbog pandemije korona virusa.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo „Idi“ i „Bibi, pusti narod moj da ide“, koristeći Netanjahuov nadimak i citat iz Biblije.

Okupili su se na Trgu Jerusalim kraj Netanjahuove rezidencije u vreme kada su na snazi treće restrikcije širom Izraela zbog ponovnog naglog porasta broja zaraženih novim virusom i usred masovne vakcinacije protiv Kovida-19.

Netanjahuovo sudjenje trebalo je da se nastavi naredne nedelje ali je odloženo do daljeg zbog tih restrikcija.

On je optužen za prevaru, zloupotrebu položaja u tri slučaja, uključujući i mito u jednom od njih, a poriče da je bilo šta loše učinio i tvrdi da je žrtva „lova na veštice“, neprijateljskih medija, policije i pravosudnih zvaničnika.

U Izraelu će se 23. marta održati četvrti parlamentarni izbori za manje od dve godine, a u fokusu Netanjahuove izborne kampanje je masovna vakcinacija.

Netanjahu je pozvao Izraelce da u međuvremenu ulože poslednji veliki napor da se naglo širenje zaraze zaustavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.