Francuska policija je identifikovala jednog napadača kao francuskog ekstremistu, dok je kod jednog od kamikaza koji su protekle noći izveli napad na pariski stadion „Stad de Frans“ pronašla sirijski pasoš, a kod drugog egipatski, javljaju francuski mediji. U jednom od najgorih terorističkih napada na evropskom tlu, drugom ove godine u Francuskoj, sinoć u Parizu su napadnuti restorani, kafići, nacionalni stadion i koncertna dvorana.

Najviše osoba je povređeno kada su teroristi upali na koncert koji se održavao u hali Bataklan.

Prema nezvaničnim informacijama među taocima na koncertu u petak veče je bilo i deset osoba iz Srbije ali niko nije povređen. Do sada su zvanično objavljene nacionalnosti samo pet žrtava, dva Belgijanca, dva Rumuna i jednog Šveđanina.Inače, francuska policija sprovodi najopsežniju akciju u istoriji a, u njoj učestvuje 30.000 policajaca.

Predsednik Francuske Fransoa Oland proglasio je vanredno stanje i najavio „nemilosrdan“ rat protiv terorista. Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev odobrio je lokalnim vlastima da uvedu policijski čas ako je potrebno dok je Oland najavio da će vojska u narednim danima patrolirati Parizom.

Napad na Pariz je planiran spolja uz saučeništvo ljudi iz zemlje izjavila je ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro.

„Francuska je kukavički napadnuta. Francuska će nemilosrdno uzvratiti na ovakve varvarske napade i zajedno da svojim saveznicima iskoristiti sve što joj je na raspolaganju“”, poručio je Oland.

Oland je pozvao sve Francuze na jedinstvo i najavio da će se u ponedeljak obratiti parlamentu da bi, kako je rekao, nacija jedinstveno odgovorila.

„Francuska je noćas ranjena, ali će ustati uprkos našem bolu. Francuska je hrabra, ali će reagovati i trijumfovati. U ovakvoj situaciji istorija traži da se mobilišemo“”, rekao je Oland i poručio: „Dragi sugrađani, naša zemlja i vrednosti humanizma su napadnuti i pozivamo vas na jedinstvo. Živela Francuska!”“

U Francuskoj je progalšena trodnevna žalost

Rekonstrukcija napada

Kako piše Le Monde, u 21:20 je došlo do prve detonacije, kod ulaza D na stadion Stade de France, na kojem se u tom trenutku igrao prijateljski susret između reprezentacija Francuske i Nemačke, a koji je iz svečane lože pratio i francuski predsednik.

Pet minuta kasnije dolazi do pucnjave u ulici Bichat u popularnom restoranu Le Petit Cambodge (Mala Kambodža) te u baru Le Carillon u obližnjoj ulici Alibert. U ovim je lokalima život izgubilo 13 osoba.

U 21:30 usledila je druga eksplozija kod stadiona.

U 21:32 došlo je do pucnjave u ulici Fontaine-au-Roi. Ovde je ubijeno pet osoba.

U 21:43 bombaš samoubojica raznio se u Voltaireovom bulevaru.

U 21:48 izveden je napad na terasu kafića na uglu ulica Faidherbe i Charonne, pri čemu je 19 osoba ubijeno.

U 21:49 četvorica muškaraca upadaju u krcatu koncertnu dvoranu Bataclan i ubijaju najmanje 80 osoba.

U 21:53 začula se i treća eksplozija kod Stade de Francea, ovoga je puta odjeknula oko 400 metara od stadiona.

U 00:20 policijski specijalci upadaju u Bataclan i krizi dolazi kraj.

Terorista A.A. registrovan u Preševu

Jedan od osumnjičenih terorista, A.A., za koje se interesuju francuske bezbednosne službe, registrovan je na graničnom prelazu Preševo 7. oktobra ove godine, gde je formalno zatražio azil, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjihm poslova (MUP) Srbije.

Proverama je utvrđeno da se njegovi podaci poklapaju sa podacima osobe koja je 3. oktobra identifikovana u Grčkoj. Za ovom osobom nije bila raspisana Interpolova poternica. MUP Srbije nastavlja saradnju sa bezbednosnim službama Republike Francuske, navedeno je u saopštenju MUP. Fonet