Jelić: Vređa izjava Milanovića da se Kninu daje mitski značaj 1Foto: Printscreen

Gradonačelnik Knina Marko Jelić rekao je danas povodom predstojeće proslave godišnjice Vojno-policijske akcije Oluja, da je izjava predsednika Hrvatske Zorana MIlanovića da se Kninu daje mitski značaj, uvredljiva.

Ono što je predsednik sadašnji doživeo u Kninu, to nije bilo vezano uz Kninjane, već ljude koji su tu došli. Oluja mora biti odvojena od politike“, rekao je Jelić u Novom danu na N1 televiziji.

Milanović je, gostujući u Tački na sedam u nedelju, rekao kako se Kninu daje mitski značaj“, da tvrđava ima značaj, ali ono dole kod stanice nije mitsko i simboličko mesto novije hrvatske istorije“.

Milanović je doda kako bi proslava trebalo da bude u Zagrebu.

Ja sam u medijskom prostoru ponovio da je Knin kroz 1300 godina najvažniji grad ili mesto. Ovo nije bilo potrebno. S druge strane, vređa nas. Ne možemo rešavati nekakav problem da stvaramo neke nove probleme. Čini mi se da se na ovaj način želi izazvati sukob, a ne smiriti situaciju. Nije u redu tako komunicirati. Ja se nadam da više neće biti tako“, komentarisao je Jelić Milanovićevu izjavu.

Osvrćući se na poruke da bi se trebalo pokloniti i žrtvama u Gruborima, Jelić je rekao da je svaka žrtva.

I mi se moramo pre svega s poštovanjem i respektom odnositi prema nevinim žrtvama bez obzira je li to bilo uzrokovano s naše strane ili neke druge. Zajedno s Ministarstvom obrane grad Knin je probio put do Grubora. To je Hrvatska vojska, ne zločinci koji su nešto napravili i koji te sve ljude blate tako da veličaju neke loše ljude koji su uradili loše stvari“, rekao je Jelić.

Istakao je da svi moraju biti svesni da je Oluja završila jedan jako dug, razarajući i krvavi rat“.

Ne smatram da bi trebalo praviti neke scene hoće li gospodin (Milora) Pupovac i (Boris) Milošević doći u Knin tog dana. Doći će kad budu osećali da treba da dođu „, smatra Jelić.

On je rekao kako bi želeli da imaju proslavu godišnjice Oluje kao što su imali i prošlih godina, ali s obzirom na situaciju i preporuke smatra da je najrazumnije rešenje ograničiti broj učesnika. Napominje kako je u braniteljskoj populaciji prema istraživanjima velika mogućnost pojave bolesti pa apeluje da budu ponosni u okruženju u kojem se nalaze.

S obzirom na to da se radi o 25. ogodišnjici, brojna udruženja su se raspitivala za dolazak u Knin. Ove godine bi verovatno bilo značajno više ljudi nego proteklih, ali pozivam sve da se pridržavaju mera koje je Štab propisao i da sačuvamo zdravlje“, apelovao je gradonačelnik Knina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.