Kineski šef diplomatije: Međunarodna zajednica mora da spreči pogoršanje situacije u Izraelu i Palestini 1Foto: Beta/AP/Heidi Levine

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji predsedavao je sastankom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) o situaciji u Izraelu i Palestini ukazujući da međunarodna zajednica mora hitno da deluje da bi sprečila pogoršanje situacije, prenosi danas Kineska medijska grupa (CMG).

Vang Ji je rekao na virtuelnom sastanku SB održanom juče da je eskalirajući sukob između Izraela i Palestine prouzrokovao veliki broj žrtava, uključujući žene i decu, a da je situacija izuzetno kritična i teška.

„Kao odgovor na trenutne tenzije, Kina zagovara prekid vatre kao trenutni prioritet. Najoštrije osuđuje nasilna dela protiv civila i još jednom poziva obe strane u sukobu da odmah zaustave vojne i neprijateljske akcije. Izrael mora posebno da bude uzdržan“, kazao je Vang.

On je istakao da je humanitarna pomoć hitno potrebna.

„Međunarodna podrška je obaveza. Savet bezbednosti mora preduzeti efikasne mere u vezi s palestinsko-izraelskim sukobom, ponoviti čvrstu podršku ‘rešenju dve države’ i smiriti situaciju“, istakao je Vang

„Pozivamo Sjedinjene Države da preuzmu odgovarajuće odgovornosti, zauzmu pravičan stav i podrže Savet bezbednosti u obavljanju njegove dužnosti u ublažavanju tenzija, ponovnoj izgradnji poverenja i rešavanju situacije, rekao je on dodajući da je ‘rešenje dve države“ krajnji izlaz.

On je rekao da je „rešenje dve države“ krajnji izlaz i da Kina podržava obnavljanje mirovnih pregovora između Palestine i Izraela što je pre moguće na tog rešenja i „uspostavljanja potpuno suverene i nezavisne države Palestine zasnovane na granici 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.