Kirilova: Rusija postaje sve nervoznija 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Američki Kongres je prošle nedelje odobrio Zakon o “lend-lease” za Ukrajinu, oživljavajući program iz Drugog svetskog rata pod tim nazivom. Rusija je zgrožena.

Sudeći po reakciji ruskih propagandista, ta vest je veoma uznemirila Kremlj, ukazuje u članku za cepa.org Ksenija Kirilova, analitičarka fokusiran na rusko društvo, mentalitet, propagandu i spoljnu politiku.

Odluka od 28. aprila uspostavlja pojednostavljenu proceduru za isporuku bilo koje vrste oružja Ukrajini i drugim zemljama, uključujući Poljsku.

Administratori prokremljskih Telegram kanala složili su se da će se odluka, koja dolazi istog dana kada je predsednik SAD Džozef Bajden najavio dodatnih 20 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini, sada odugovlačiti i da bi mogla da postane “novi Avganistan“ za Rusiju.

Propagandisti su naveli napredno naoružanje koje Ukrajina treba da dobije i predvideli da će od sada “cela teritorija Evrope u godinama koje dolaze postati prostor za masovnu oružanu konfrontaciju sa Rusijom“.

Neki od autora su priznali da će novi program “lišiti Rusiju tehnološke i vojne superiornosti“.

Drugi su, odvažnog lica, primetili da slične isporuke “nisu baš pomogle avganistanskoj nacionalnoj vojsci“, ali su istovremeno savetovali ruskoj vojsci da brzo “samelje neprijateljsko ljudstvo, a zatim ga liši fizičke sposobnosti da isporučuje strano oružje na levu obalu Dnjepra, istovremeno uništavajući sva skladišta”.

Paralelno sa ovim, Kremlju naklonjeni mediji pokušavali su da diskredituju “land-lease”.

Propagandisti su objasnili da je program prvenstveno osmišljen od strane Amerikanaca za razvoj svoje privrede kroz budžetsko finansiranje kompanija koje proizvode oružje.

Istovremeno, oni tvrde da SAD i evropski NATO saveznici oduzimaju svoje arsenale oružja i ostavljaju sebe ranjivim.

“Trenutno su američke društvene mreže pune ekspertskih mišljenja da bi čak i dopuna naoružanja isporučenog Ukrajini trajala godinama“, navodi se u jednom onlajn listu.

Ton anksioznosti je ipak nepogrešiv. “Količine oružja koje su zapadne zemlje isporučile Ukrajini su jednostavno monstruozne“, navodi isti list. “Za Rusiju bi najgora opcija bila da se SAD i Zapad zaista mobilišu. Onda će samo napuniti Ukrajinu oružjem”.

Istovremeno, ruski mediji nastoje da zastraše Ukrajince idejom da je “Amerika počela da radi na transformaciji Ukrajine u dugoročno polje vojne konfrontacije“ i da je spremna da potpuno uništi Ukrajinu kako bi oslabila Rusiju.  Vojna pomoć se, kažu, ne pruža besplatno, a pre ili kasnije Ukrajina će morati da vrati dugove “bukvalno do penija“, a proriču i “monstruoznu korupciju“ koja će značiti da mnoge vrste naoružanja možda neće stići do fronta.

Rusku reakciju takođe proganja istorijska rezonanca termina “land-lease”, budući da je poslednji put korišćen – prvobitno da se pomogne Britaniji 1941. – cilj je bio da se pobedi nacizam, što je nezgodno pitanje budući da  Vladimir Putin tvrdi da je upravo to njegov cilj u Ukrajini.

Odgovor, kao što je to često poslednje sredstvo, bio je prepisivanje istorije. Dakle, nekoliko Telegram kanala naselo je na članak u kojem se navodi da je američki “land-lease” iz Drugog svetskog rata poslat ne samo da pomogne saveznicima, već i njihovom neprijatelju, Adolfu Hitleru. (Kako se ispostavilo, članak je bio o američkim bankarskim zajmovima izdatim Vajmarskoj Nemačkoj 1920-ih.)

Ponekad maska sklizne. Iako se Ukrajina naziva “novim Rajhom“, postoji nedoslednost u izveštavanju. Još u januaru, mesec dana pre nego što je pokrenuta najnovija Putinova invazija, ideolog Kremlja Aleksandar Dugin je krajnje iskreno napisao na svom portalu: “Versajski sporazum je bio toliko ponižavajući za Nemačku da je osveta poput Hitlerovog nacional-socijalizma bila unapred zaključen Versajski sporazum iz 1919. Isto je Zapad uradio sa Rusijom 1990-ih. Ali pod Putinom je Rusija postala jača, postala osovina i počela da se ponaša suvereno”.

Nedavno je Rostislav Iščenko, još jedan priznati Kremljov “stručnjak za Ukrajinu“, delio slične stavove na veb stranici koja je zvanično deo državne „Rossiia Segodnia“. Pažljivo kritikujući one koji veselo predlažu taktički nuklearni udar na Varšavu, on je podsetio čitaoce da Rusija ne treba da ponovi Hitlerovu grešku.

“Podsećamo samo da je Hitler verovao da mu Velika Britanija i Francuska neće objaviti rat zbog napada na Poljsku. . . Ali je rat objavljen“, upozorio je svoje “ljute“ drugove.

Kako god bilo, očigledno je da je američki “land-lease” ozbiljno zabrinuo Rusiju. Ovo nije iznenađujuće, s obzirom na to da čak i prokremljanski sociolozi priznaju da sve manji broj ljudi interesuje invazija. Brojevi “opadaju nekoliko nedelja zaredom“.

Posmatrači primećuju: “Široki slojevi stanovništva žele da pobegnu od postojeće realnosti, uključujući zabavu i druge oblike slobodnog vremena. Još jedan važan trend bio je pomeranje pažnje građana “sa političke agende na ekonomsku“, jer posledice Putinove agresije stižu. Ovo je očita briga vlasti.

Uprkos ovom trendu, agresija ruske propagande je samo porasla poslednjih nedelja. Ministarstvo odbrane je prvo pokušalo da pripremi društvo za moguću upotrebu nuklearnog ili hemijskog oružja u Ukrajini “pod lažnom zastavom“, optužujući SAD da spremaju provokaciju.

Međutim, propagandna mašina nije uspela da razume suptilni cilj i počela je da otvoreno govori da će se rat najverovatnije završiti nuklearnim udarom Rusije. Upravo tako je najverovatniji ishod “specijalne operacije” opisala glavna urednica RT Margarita Simonjan u razgovoru sa svojim kolegom, vatrenim propagandistom Vladimirom Solovjovom u njegovom programu. Istovremeno je naglasila da nije protiv takvog ishoda, a Solovjov se složio, primetivši da ćemo “mi otići u raj, a oni će jednostavno pasti mrtvi“.

Ovako intenzivna propaganda ima najmanje dva cilja. Prvo, osmišljena je da proširi i mobiliše “strastvenu manjinu“, koja je, za razliku od apolitične većine, još uvek aktivno uključena u političku agendu. Drugo, propaganda je osmišljena da poveća veru u spoljnu pretnju do te mere da Rusi ne mogu ni da pomisle da izraze nezadovoljstvo sopstvenim socio-ekonomskim problemima, koji se iz meseca u mesec pogoršavaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.