– Treba svakako sačekati zvanične rezultate, ali s obzirom da na 20 odsto prebrojanih glasova HDZ ubedljivo vodi, verovatno će se taj trend održati, međutim to još uvek nije dovoljno da bi se reklo i da će HDZ formirati vladu. Nešto jači koalicijski potencijal ima koalicija okupljena oko SDP, ali ne treba zaboraviti da će po Ustavu Hrvatske, o mandataru odlučivati predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Ona će formiranje vlade poveriti tome ko je ubedi da je uspeo da sakupi većinu, tako da je u ovom trenutku još neizvesno reći ko bi to mogao da bude. Naročito imajući u vidu da su sva očekivanja uprta u koaliciju Most koja je najveće iznenađenje ovih izbora. Međutim, reč je o prilično raznorodnoj grupaciji partija i teško je reći kakva će biti njihova odluka u ovom trenutku, navodi Hedl za naš list.

Borislav Stefanović, potpredsednik Demokratske stranke, pak analizirajući prve preliminarne rezultate hrvatskih izbora za Danas navodi, da postoji jasan razlog pobede desnice.

– Izborni uspeh HDZ pokazuje tačnost trenda da desnica ili desni centar, jačaju uvek kada levica nema odgovor na krizu, ili nema program koji može da reši probleme i očekivanja sa kojima se suočava najveći broj građana u društvu. Takođe, vrlo je važno istaći da odustvo tih rešenja nije moguće nadomestiti nacionalnom retorikom – ističe Stefanović za Danas.

Prema prvim preliminarnim rezultatima Hrvatska demokratska zajednica pobednica je izbora u Hrvatskoj, osvojivši 63 od 151 mesta u Saboru. Na drugom mestu je SDP sa 52 mesta, dok je grupacija Most sa 17 mandata jezičak na vagi koji može da odluči sastav buduće vlade. Više od 3,7 miliona birača juče je imalo priliku da glasa na osmim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i da odluči o tome kakvu će vladu imati u naredne četri godine. U vreme zatvaranja biralšta u 19 sati objavljene su rezultati takozvanih izlaznih anketa koje je uradio Ipsos i po kojima su Domoljubna koalicija i Hrvatska raste imale tačno izjednačen broj mandata po 56, dok je najveće iznenađenje predstavljala koalicija Most sa 18 mandata.

Lider koalicije Hrvatska raste i predsednik SDP-a Zoran Milanović u pratnji supruge Sanje je ujutru, posle galsanja poručio: „Ovo su najvažniji izbori u zadnje četiri godine, sve ovo ranije je bilo samo igra. Ovo je pravi posao“. Očekivalo se da ishod pokaže ono što se tvrdilo u krugovima bliskim vlasti u Beogradu, a to je da je Milanovićeva odluka da blokira granice sa Srbijom usled migrantske krize pre mesec dana, učinila da pridobije nekoliko važnih procentnih poena u biračkom telu. Štab Milanovićeve koalicija izborne rezultate čekao je u Tvornici kulture, a po tvrdnji hrvatskih portala sa priličnim optimizmom – za pristup bežičnoj mreži za Intenet su postavili lozinku „pobjeda2015“.

Predsednica HDZ Kolinda Grabar Kitarović, izbore je pratila u svojoj kancelariji na Pantovčaku, javili su hrvatski mediji, i u skromno organizanoj pres sobi u kojoj je izjave medijima davao i Franjo Tuđman. Ona je najavila da će se oglasiti posle ponoći kada podaci sa birališta budu pouzdaniji. Odmah po saoštavanju prvih rezultata u štabu HDZ nastupilo je veliko slavlje i euforija, o mogućnosti koalicione vlade govorio je nekadašnji premijer Nikica Valentić, a prema izveštajima hrvatskih medija, lideri koalicije Most tokom noći čuli su se i sa Milanovićem, i sa liderom HDZ Tomislavom Karamarkom.

Dobitnici i gubitnici

– Videli smo da nacionalna retorika nije pomogla Milanoviću i nije privukla dovoljan broj glasova. Međutim, izbori u Hrvatskoj pokazuju i evropski trend, a to je veliki uspeh koalicije Most koja postoji samo nekoliko meseci. To pokazuje da su ljudima potrebna nova lica i nove ideje, i da ti novi mogu pridobiti poverenje birača. Mislim da su najveći gubitnici grupacija Živi zid koja je propustila da se ideološki profiliše, i naravno Glavaševi crnokošuljaši – komentariše za Danas Borislav Stefanović, potpredsednik Demokratske stranke.