Kravinjo: Ne očekujem bilateralne blokade Sofije tokom pregovora   1Kravinjo i Kovačevski Izvor: Vlada Severne Makedonije

Ministar spoljnih poslova Portugala Žoao Gomeš Kravinjo izjavio je danas u Skoplju da ne očekuje nove bugarske bilateralne blokkade u pregovorima Severne Makdonije sa EU, jer je to pitanje zaokruženo.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom diplomatije Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, on je rekao da veruje da će partneri iz EU ispuniti obećanje i potpisani dokument.

„Bilateralno pitanje o kome Severna Makedonija i Bugarska intenzivno razgovaraju je zaokruženo, ima zaključak i zaokruživanje tog pitanja obeležila je međuvladina konferencija 19. jula. Ne očekujem da će se ovo pitanje ponovo pokretati, ne vidim razlog zašto bi se ponovo pokrenulo isto pitanje“, rekao je Kravinjo.

Portugalski ministar spoljnih poslva je  ocenio da je prihvatanjem francuskog predloga za početak pregovora „napravljen važan korak napred“ i odao priznanje makedonskom rukovodstvu što je prevazišlo teškoće i pokrenulo taj proces napred.

Istakao je da misli da je u međunarodnim odnosima i politici važno verovati u datu reč, potpis, preuzetu obavezu.

„Verujem da kada naši partneri daju reč, potpišu dokumente, da će to ispuniti. Tako funkcionišemo unutar EU, jer intenzivno sarađujemo jedni sa drugima i sa zemljama kandidatima po raznim pitanjima. Ako počnu blockade, bez obzira na to šta je dogovoreno, kompletno funkcionisanje će biti paralisano“, rekao je Kravinjo.

Dodao je da će Portugal pružiti neophodnu političku, tehničku i drugu podršku tokom pregovaračkog procesa jer je, kako je rekao, pristupanje Severne Makedonije EU značajno ne samo za zemlju i region već i za samu Uniju.

Severna Makedonija je utorak 19. jula u Briselu održala prvu političku međuvladinu konferenciju, čime je započeta „prva faza“ otvaranja pregovora sa EU, 17 godina posle dobijanja statusa kandidata.

Uslov koji Skoplje ima za početak „druge faze“, odnosno drugu međuvladinu konferenciju i otvaranje pregovaračkih poglavlja je uvođenje bugarske manjine u Ustav Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.