Lavrov se sastao s Milanovićem i Plenkovićem 1Sergej Lavrov Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je u Zagrebu odvojeno razgovarao s predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem o političkim i ekonomsim odnosima dve države.

Tema susreta Milanovića i Lavrova bila je o situaciji u jugoistočnoj Evropi, saopštila je pres služba hrvatskog predsednika.

Takođe se razgovaralo o mogućnostima unapređenja odnosa Rusije s Evropskom unijom čija je Hrvatska članica.

Šefa ruske diplomatije je primio i premijer Andrej Plenković, koji je danas izašao iz izolacije u kojoj se nalazio više od dve sedmice zbog zaraze korona virusom.

„Razgovor je potvrdio dobre bilateralne odnose i ekonomsku saradnju Hrvatske i Rusije“, navodi se u saopštenju vladine pres službe.

Razmenjena su mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Evropi, globalnim temama i daljoj borbi protiv korona virusa.

Takođe je, kako se navodi, istaknuta važnost turizma u hrvatsko-ruskim odnosima, gde se očekuje dodatni zamah posle kraja pandemije Kovida-19.

Na sastanku je, kako se navodi, izražena obostrana želja za nastavkom bilateralnog dijaloga.

Premijer je pozvao ruskog premijera Mihaila Mišustina da poseti Hrvatsku.

Posle jutrošnjeg susreta s ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, Lavrov je rekao da EU nije spremna za normalne odnose s Rusijom, ali da ta država ima dobre i konstruktivne odnose s Hrvatskom.

On je naveo da je s hrvatskim kolegom razgovarao i o situaciji na zapadnom Balkanu, posebno u BiH, ali i kosovskom pitanju.

„Imamo iste ciljeve, pre svega poštovanje Dejtonskog sporazuma i temelja tog sporazuma o poštovanju ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta“, rekao je Lavrov i u tom smislu ponovio da treba poštovati i stav Republike Srpske o „vojnoj neutralnosti“.

Što se tiče Kosova, on je naglasio da je potrebno regulisanje kosovskog problema u skladu s Rezolucijom 1244, kao i da Priština ispuni „svoje obaveze o stvaranju srpskih opština na Kosovu“.

Posle 16 godina, Sergej Lavrov danas boravi u službenoj poseti Hrvatskoj.

Prethodno je u sklopu mini turneje posetio BiH i Srbiju.

U Zagrebu je prisustvovao otvaranju nove zgrade Ambasade Rusije, a potpisani su Program saradnje u kulturi i Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.