Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je predlog Evropske komisije za postavljanje novih, strožih ciljeva za smanjenje štetnih emisija, ocenjujući da države članice Evropske unije treba da se fokusirati na ispunjavanje ciljeva koje su već sebi postavile, prenose agencije.

Evropski komesar za energiju i klimatske aktivnosti Miguel Arias Canete kazao je ranije kako razmišlja o povećanju sa 40 na 45 posto za smanjenja štetnih emisija ugljen-dioksida, koje bi članice EU-a trebalo da ispune do 2030. godine, kao odgovor na dokaze o ubrzanim klimatskim promenama.

„Nisam srećna zbog ovih novih predloga“, kazala je Merkel za televiziju ARD.

Dodala je kako bi se trebalo držati ranije postavljenih ciljeva te iznela stav da stalno postavljanje novih ciljeva nema smisla, javio je Reuters.

Merkel je istakla kako sve više ekstremnih slučajeva elementarnih nepogoda širom sveta pruža opipljiv dokaz da su klimatske promene stvarne.

Nemačka vlada je već na udaru kritika zbog napuštanja ciljeva oko štetnih gasova koje je sebi postavila s rokom 2020. godina, a povukla se uz obrazloženje kako su ti ciljevi nedostižni i kako je produžila sebi rok za još jednu deceniju.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans