Morgantini: Palestinci nemaju ništa 1

Za mene je osnovna tačka sukoba zemlja, odnosno posed zemlje – počela je svoju priču o Palestini Luisa Morgantini, komunistkinja, nekadašnja italijanska članica Evropskog parlamenta, koja je nedavno bila gošća Žena u crnom u Beogradu.

Morgantini, koja se bori za prava Palestinaca/ki je vodeća članica italijanskog mirovnog pokreta, jedna je od osnivačica italijanskog ogranka antiratne organizacije Žene u crnom. Više puta je bila ranjavana zbog podrške Palestincima/kama.

– Pre Balfurovog plana, vlasništvo nad zemljom je bilo palestinsko u onome što je bila istorijska Palestina sa arapskim stanovništvom. Oni su bili muslimani, katolici, pravoslavci, Asirci i tako dalje. Tu su postojale jevrejske naseobine, kibuci. Izrael nije posedovao gotovo ništa zemlje. Ujedinjene nacije su 1947. odlučile da podele Palestinu: 44 odsto su dale Palestincima, a ostatak su dale državi Izrael. Država Izrael je osnovana 1948. Izbio je rat, kada su Izraelci osvojili 78 odsto palestinske zemlje. Ostale su Gaza, Golanska visoravan i Zapadna obala. To su okupirane teritorije. Zapadna obala je bila pod upravom Jordana, a Gaza je bila pod upravom Egipta. Tako je bilo do 1967. kada je Izrael Šestodnevnim ratom te teritorije okupirao. Izrael je rekao da sve okolne arapske države žele da unište Izrael. To je bio odbrambeni rat sa stanovišta Izraela. A zapravo, to je bio jedan preventivni rat. Tada je okupiran i istočni Jerusalim. Takođe je bio podeljen i Sinaj – navela je Morgantini.

Dodala je da je Izrael unutar okupiranih teritorija potpuno ilegalno napravio naselja i premestio palestinsko stanovništvo.

– Jasno je da je ta zemlja palestinsko vlasništvo. Izrael je proterao palestinsko stanovništvo. Cisjordanija (Zapadna obala) više ne postoji. Na svakoj tački je država Izrael napravila kolonije, naselja. Između 1976. i danas je Izrael sagradio kolonije i zaposeo svo zemljište, proterao je sve Palestince. Svaki dan izraelska vojska ruši palestinska naselja, proteruje ih. Te 1991. bio je Zalivski rat, koji je Izraelu dao vetar u leđa. Cisjordanija je podeljena na tri zone. Palestinci nemaju ništa, sve je u rukama Izraela. Palestinci ne mogu ni kuće da sagrade. Moraju da prolaze neprekidno čekpointe. Svuda su vojnici koji sprečavaju slobodu kretanja. Od 1991. dobrom delu Palestinaca je zabranjeno da uđu u Jerusalim. To je zajednički grad, grad jednih i drugih. Istočni Jerusalim je glavni grad države Palestine, zapadni Jerusalim je glavni grad države Izrael – istakla je Morgantini.

Naglasila je da su neki delovi palestinskog pokreta terorističke orijentacije, te da su koristili silu da uđu u Izrael.

– Posle ovakvih činova individualnih napada, Izrael je kolektivno kažnjavao palestinsko stanovništvo. To je bombardovanje, uništavanje kuća, demoliranje, hiljade palestinskih zatvorenika koji nemaju veze sa terorizmom – ukazala je Morganitini, koja je prvi put videla Palestince/ke 1982. Počela je da organizuje grupe ljude iz Evrope da upoznaju Palestinu.

– U Palestinu idem sa osnovnom idejom da pravimo mostove između Izraelki i Palestinki, ali tu su bile i Italijanke. Tada sam prvi put videla Žene u crnom i počele smo zajedno da radimo. EU pravi dobre rezolucije, ali ništa ne radi da okonča to nasilje. Ako zagovaraš sankcije, onda te oni optuže da si antisemita. Ponašanje države Izrael nema veze sa Jevrejima. Svaki Jevrejin koji dođe u Izrael dobije izraelsko državljanstvo, a Palestinci koji su tamo rođeni nemaju državljanstvo – kaže Morgantini.

U okviru udruženja za solidarnost sa Palestinom, prikuplja novac od italijanskih građana za školovanje palestinskih studenata.

– Važno je da oni studiraju, jer je to njihova budućnost. Najviše ima žena među studentima – istakla je Morgantini.

Selo Supino

– Supino je selo 90 kilometara od Rima. Kupila sam više kuća, koje su koštale po 5.000 evra. Sav svoj novac sam uložila tu. Ima jedan centar koji se zove Sunčana vrata, a imamo i skupštinu mladih Italo-Palestinaca. Ima Iranaca, Pakistanaca, Alžiraca, Palestinaca, Turaka. To je otvoreno cele godine. Dve žene kuvaju i spremaju. Uglavnom ja spremam doručak – ispričala je tokom posete Beogradu Luisa Morgantini.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.