Nemački predsednik pozdravlja proevropski stav Albanije 1Foto: EPA-EFE/ PHILIPP GUELLAND

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozdravio je danas proevropski stav Albanije i pozvao vlasti da nastave reformske korake ka članstvu u Evropskoj uniji.

Štajnmajer je u poseti Albaniji kako bi razgovarao sa najvišim zvaničnicima o pregovorima o članstvu u EU i situaciji u Zapadnom Balkanu.

„Molim vas da nastavite sa daljim radom u borbi protiv svih prepreka, u suočavanju sa korupcijom i organizovanim kriminalom, nastavite sa reformom pravosudja, a opozicija i vlada treba da rade mimo političkih bitaka ka zajedničkom cilju članstva u EU“, rekao je Štajnmajer u svom govoru u parlamentu.

Albanija i susedna Severna Makedonija, koje je Štajnmajer posetio ranije ove nedelje, započele su pregovore o članstvu sa EU u julu, proces za koji se očekuje da će trajati godinama.

Štajnmajer je rekao da je regionalna saradnja najbolji put ka bržoj integraciji u Evropsku uniju.

Prošlog meseca na sastanku u Berlinu, šest država zapadnog Balkana, Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija, potpisale su sporazume o olakšavanju regionalnih putnih aranžmana i medjusobnom priznavanju akademskih diploma u okviru Berlinskog procesa.

„Molim vas, budite uporni i nastavite tim putem dok se uspešno ne završi članstvom u EU. Vaše srce kuca za Evropu. Živite na evropski način i mi ćemo vam pomoći da predjete prepreke na ovom putu ka EU“, rekao je Štajnmajer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.