Nemački Zeleni za ukidanje kratkih letova 1Analena Berbok Foto: EPA-EFE/ Andreas Gora POOL

Analena Berbok, kandidatkinja nemačkih Zelenih za kancelarku, traži jače oporezivanje avionskih letova i ukidanje kratkih letova, prenosi Dojče vele.

Berbok, koja ima odlične šanse da postane kancelarka nakon izbora u septembru, za tabloid Bild je rekla da „nije fer da poreskim novcem subvencionišemo kerozin, dok su daleka putovanja železnicom skupa posebno u udarnim terminima“.

Tako Berbok namerava, između ostalog, da se bori protiv klimatskih promena. Prema njenom viđenju, „damping-cene“ avionskih letova štete klimi.

Kandidatkinja Zelenih je u pravu, piše Rojtlinger general ancajger. „Ne može biti da je osetno jeftinije leteti od Štutgarta do Berlina, nego ići vozom. Slično je sa super-ponudama za letove do destinacija gradskog ili ostrvskog turizma. Za zaštitu klime to ima isti efekat kao majice koje se prodaju za dva evra. Sve je tako jeftino, ali ceh se plaća negde drugde“, piše list.

Drukčije to vide u Folkscajtungu (Lajpcig): „Berbok previše uprošćava stvari. Ona se žali što su porodična putovanja železnicom preskupa u vreme odmora, iako štede klimu, dok istovremeno na Majorku može da se odleti za 29 evra. Niko ne može da porekne da letenje više šteti životnoj sredini od putovanja vozom. Tačno je i da u mnogim slučajevima unutar Nemačke ili Evrope karta za železnicu ispadne skuplja od avionske. Ali, osim posebnih ponuda, u pravilu avionske karte nisu jeftine – železnica je preskupa.“

Još su oštriji u Rajn-cajtung (Koblenc): „Poskupljenje avionskih karti i cena goriva ostavlja gorak ukus jer kao da služi tome da razgali klijentelu Zelenih tako što prisiljava druge da se odreknu letenja i vožnje – dok sama ta dobrostojeća klijentela onda još više uživa u svojim privilegijama. Zelenoj kandidatkinji za kancelarku bi bilo smislenije da tom klimatskom moralnom batinom mlati po sopstvenom miljeu.“

Berliner cajtung je takođe oštar u kritici. List piše da Berbok „podstiče iste strahove kao političari sa krajnje desnice, koji zovu Zelene partijom zabrana. Prema ovom tumačenju, zaštita klime podrazumeva samo odricanja i ništa drugo.“ Analena Berbok, podseća Dojče vele, predvodi listu Zelenih na parlamentarnim izborima u septembru. Prema poslednjim anketama, Zeleni i Demohrišćani uživaju po 25 odsto podrške. Slede Socijaldemokrate (15 odsto), Alternativa za Nemačku i Liberali (po 11 odsto) i Levica (8 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.