Nove korona mere na jesen: Jedna evropska zemlja razmatra vraćanje maski 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Nemački savezni ministri zdravlja sastaće se u sredu i četvrtak kako bi se dogovorili o smernicama i merama u slučaju novog talasa zaraze korona virusom na jesen pre letnje pauze.

Federalni ministri zdravlja pozvali su na uvođenje amandmana na Zakon o zaštiti od infekcija pre letnje pauze.

„Ovo je neophodno da bismo mogli na odgovarajući način da odgovorimo na promene u toku zaraze u jesen i zimu i kako bismo mogli da preduzmemo neophodne mere zaštite od zaraze“, navodi se u nacrtu rezolucije četiri zemlje, prenosi Bild.

Prema predlozima, maske bi ponovo trebalo da budu obavezne u zatvorenom prostoru, a moguće je ograničiti broj ljudi na skupovima i ograničiti kontakte.

Pre ulaska u ustanove sa osetljivim grupama ljudi, odnosno bolnice, staračke domove i ustanove za negu, biće neophodno da se testiraju. S druge strane, besplatni testovi za građane se ukidaju i trebalo bi da budu dostupni samo bolnicama i ustanovama za negu i ranjivim grupama kao što su trudnice, izbeglice iz Ukrajine i mala deca.

Pored toga, do 1. januara 2023. u svim bolnicama trebalo bi da bude uspostavljen centralni sistem izveštavanja koji će odrediti stopu hospitalizacije, prenosi Feniks-magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.